A mobilprocesszorok piacán elöljáró Qualcomm drónokhoz fejleszt főegységet. A chip egyszerre birkózik meg a robotkopterek összes feladatával.

Drónokhoz készít dedikált processzort a Qualcomm. A hatalmas chipgyártó számtalan okostelefon főegységéért felelős, az új megoldás lényege pedig, hogy energiát takarít meg, ezáltal növelve a repülési időt.

Ahhoz, hogy egy drón manőverezzen, megtalálja a megadott GPS-koordinátákat, videózzon, fotózzon és mindezt még az interneten is továbbküldje, sok erőforrásra és több chipre van szüksége.

A Qualcomm processzorával a postásdrónok is tovább repülhetnekForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Minél több az alkatrész, annál gyorsabban merül az akkumulátor. A Qualcomm felismerte a lehetőséget, és bemutatta a Snapdragon Flight nevű egységet, mely egyszerre látja el a fent említett feladatokat.

A gyártónak meg sem kellett erőltetnie magát, csupán a mobilok területén hosszú ideje népszerű Snapdragon 800-as processzorszériát módosította bizonyos elemeiben. Az eredmény egy olyan chipcsalád, amely akár a 4K-s videók élő közvetítésével is könnyedén megbirkózik. A telep emellett lassabban merül, és a drón tovább marad a levegőben.

A Snapdragon Flight többféle változatban is elérhető lesz a dróngyártók számára. A Qualcomm számításai szerint durván 2-300 dolláros (55-től 83 ezer forintig) áron a jelenlegi modelleknél jóval fejlettebb gépeket építhetnek velük a cégek.