A Facebook egy diszlájk gombon dolgozik, hogy a felhasználók a szomorú eseményekkel kapcsolatos érzéseiket is megfelelő kattintással fejezhessék ki. 

A "like" gomb óta felhasználók milliói várják a diszlájk, avagy "nem tetszik" gomb bevezetését a Facebookon, a közösségi portál vezetője szerint pedig nemsokára tesztfázisba lép az óhajtott funkció. 

Facebook dislikeForrás: Facebook

 Mark Zuckerberg persze  nem a gyűlölködést szeretné felszítani vele,  hanem azoknak segítene, akik egyetlen kattintással szeretnék kifejezni érzelmeiket, például együttérzésüket. 

"Amit a felhasználók szeretnének, az az empátia kifejezésének lehetősége.  Nem minden pillanat jó pillanat" – mondta Zuckerberg, aki szerint eddig azért nem volt diszlájk gomb az oldalon, mert a vezetés el szerette volna kerülni, hogy a portál a Reddithez hasonló, szavazatokon nyugvó közösséget építsen fel. 

Még semmi sem biztos

A diszlájk gombnak nem biztos, hogy ez lesz a neve, a koncepció, illetve a gomb működési elvei még mindig kidolgozás alatt állnak. 

A szakértők szerint azonban ez komoly lépés a Facebook történetében. A vállalat eddig ugyanis csak és kizárólag a vidám emlékek és megosztások pártján állt, ezzel az opcióval pedig szembefordul korábbi politikájával. 

Arról, hogy mikortól diszlájkolhatunk egy megosztást, nem esett szó,  a téma azonban érdekes módon pont akkor került napirendre, amikor a Facebook Németországgal közösen indít hadjáratot a rasszista és idegenellenes tartalmak ellen.