Még a 4K-s tévékre sincs elég tartalom, jó kérdés tehát, hogy mégis mit lehet majd nézni a világ első boltokban kapható 8K-s tévéjén.

Októberben dobja piacra a világ első, fogyasztói szférának gyártott 8K-s tévéjét a Sharp. A vállalat 133 ezer dolláros áron (több mint 36 millió forint) kínálja a 85 colos óriást -ennyiből már családi házat lehet venni.

A gigantikus képméret elsősorban csak technikai erődemonstráció: még 4K-s tartalom sincs elég, nem hogy 8K-s, mely a képpontok nyelvén 7680x4320-as felbontást jelent.

A Sharp készüléke egyszerűen gigantikusForrás: Sharp

Ehhez ráadásul olyan készülék is kell, amely HDMI 2.0-s kimenettel rendelkezik.

Ezzel persze a Sharp is tisztában van, így elsősorban üzleti alkalmazásra ajánlja az LV-85001 nevű készüléket. A nagyvállalatok saját felvételeket tudnak lejátszani rajta, mondjuk prezentációs céllal.

Nem új a nap alatt

A 8K-s tévék és monitorok persze nem teljesen újak, a Sharp előnye mindössze abban rejlik, hogy bárki számára megvásárolható tömegtermékként ad ki ilyen készüléket.

A 4K-s megjelenítők egyre elterjedtebbé és olcsóbbá válnak, tartalom azonban alig van rájuk, az ilyen felbontású Blu-ray-filmek is csak valamikor év végén futnak be.