Orosz fejlesztők állnak egy hét éve aktív kémprogram mögött, állítják a szakértők. A szoftver a NATO-t és a Fehér Házat is támadta, a kormányt sejtik mögötte.

Hét éve aktív az a kémprogram, amely egy időben a NATO-t, az Egyesült Államok kormányát, valamint csecsenföldi szervereket is támadott. A szoftvert az F Secure kutatói vetették alapos elemzés alá, és arra jutottak, hogy orosz eredetű.

Mivel a kártevő által megtámadott rendszerek mind az orosz kormány riválisaihoz tartoztak, ezért a szakértők Oroszország kormányát tartják a legvalószínűbb forrásnak.

Oroszország komolyan veszi a kiberháborútForrás: SEAN GALLUP/GETTY

A kódban orosz szövegtöredékeket és moszkvai idő szerint aktiválódó algoritmusokat találtak. A Dukes néven ismertté vált szoftver mögött álló kiberbűnözők kilenc különböző kampányt indítottak, mindegyiket információszerzés céljával.

Az internet az új hadszíntér

Az utóbbi időben egyre több orosz származású kémprogramot és vírust azonosítanak a különböző laboratóriumok kutatói. Augusztus elején az ESET munkatársai hoztak nyilvánosságra egy olyan kártevőt, mely időnként esküvői meghívónak álcázva jut túl a biztonsági szűrőkön.

Szintén múlt hónapban került nyilvánosságra, hogy orosz hackerek megtámadták a Pentagon levelezési rendszerét.