A legnagyobb zsarolóvírus-botrányt zárta le a rendőrség

kiberbűnözés, vírusirtó, internet, internetes bűnözés
Vágólapra másolva!
Vírusszakértők működtek együtt a holland rendőrséggel, hogy felgöngyölítsék az utóbbi évek egyik legnagyobb zsarolóvírus-ügyét. Két embert tartóztattak le.
Vágólapra másolva!

Két holland férfi letartóztatásával ért véget a Kaspersky Lab és a holland rendőrség közös akciója. A víruskutatók a CoinVault nevű vírus mögötti kiberbűnözőket segítettek lebuktatni. A gyanú szerint a 18 és 22 éves hackerek

világszerte több tízezer számítógépet fertőztek meg.

Legtöbbször Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában tevékenykedtek, és 1500 Windowst futtató gépen titkosítottak személyes adatokat, általában fényképeket.

Az áldozatok bitcoinnal válthatták meg az adataikat.

A CoinVault hackerei folyamatosan változtatták a vírusuk kódját, hogy egyre nehezebben lehessen beazonosítani a kártevőt. 2014 novembere és 2015 áprilisa között tartottak egy kis szünetet, de utána újra kezdték a támadásokat.

Beérett a közös munka

A rendőrség idő közben dekódoló kulcsokat adott ki, hogy az áldozatoknak legyen esélye feloldani a letiltott tartalmakat. A Kaspersky Labszel később a Panda Security munkatársai is felvették a kapcsolatot, a közös munka pedig olyan eredményekre vezetett, melyekkel már be lehetett azonosítani a gyanúsítottakat.