Veszélyes a személyes adatok védelme, hiányzik az állami kontroll, a megfigyelés pedig nem csak rossz lehet – először készült interjú a brit titkosszolgálat igazgatójával.

Első ízben készült interjú a brit titkosszolgálat (MI5) szolgálatban lévő igazgatójával. Andrew Parker a BBC-nek beszélt a modern kor biztonsági kihívásairól. A terroristák új generációja az interneten kommunikál, az adatbiztonsági eljárások pedig akadályozzák a hírszerzői munkát – mondta. 

Parker szerint a nagy techcégek etikai felelősséggel tartoznak a világnak,  az adatok titkosításának lehetősége pedig komoly előnyhöz juttatja a kiberbűnözőket.

Andrew Parker, az MI5 vezetőjeForrás: AFP

A szinte feltörhetetlen telefonok például oda vezetnek, hogy a nyomozati szervek nem tudják ellenőrizni a terroristagyanús személyek viselkedését, még parancs birtokában sem. 

Hogy a terroristák a hatóságok látóterén kívül szőhetik terveiket, senkinek sem érdeke." – fogalmazott.

A brit Patriot Act

Nagy Britanniában épp napirenden van egy, az amerikai megfigyelést lehetővé tevő rendelet (Patriot Act) kidolgozása, amelyben Parker is részt vesz. Ugyanakkor úgy véli, ennek szükségességéről nem az ő dolga dönteni, hanem a parlamenté. Arra a kérdésre, hogy a titkosszolgálati módszerek radikalizálódnak-e, Parker azt válaszolta, hogy "ez egyáltalán nem igaz".

Amerika már a tömeges megfigyelés ellen voksoltForrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Szerinte, ha az MI5 jól végzi a munkáját, arról nem is szereznek tudomást az állampolgárok, sőt, kifejezetten ellenük dolgoznak inkább. Pedig Nagy-Britanniának a legnagyobb fenyegetést jelenleg a terrorizmus jelenti a szervezet szerint.

Nyáron még ellene voltak

Nem is olyan rég, nyár elején még úgy foglalt állást a brit kormány, hogy a megfigyelési törvényt – az Egyesült Államokhoz hasonlóan – fel kell számolni, egyben a tömeges megfigyelésnek véget kell vetni.