Van élet 64 gigabájtos tárhely alatt is

Apple Unveils New Versions Of iPhone 6, Apple TV GettyImageRank3 Celebration Event Business FINANCE Retail TECHNOLOGY HORIZONTAL Full Length Talking USA New California San Francisco - California Apple Computers Marketing VICE PRESIDENT Photography Plus Ke
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 9: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller speaks about the new iPhone 6s and 6s Plus during a Special Event at Bill Graham Civic Auditorium September 9, 2015 in San Francisco, California. Apple Inc. unveiled latest iterations of its smart phone, forecasted to be the 6S and 6S Plus and announced an update to its Apple TV set-top box. Stephen Lam/ Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Örök vita lesz mindig, hogy melyik a jobb: egy iPhone vagy egy androidos telefon. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei, és hátrányai. Apple-tulajnak adtunk Samsungot, LG-s mobilosnak pedig iPhone-t, visszavárták a saját készüléküket.
Vágólapra másolva!

A legtöbb androidos telefon lehetőséget biztosít tárhelybővítsére, főleg micro-SD kártyán keresztül. Ott vannak viszont az iPhone-tulajok, azon belül is a legkisebb, 16 gigabájtos változat használói, akiknek

gyakorlatilag számolniuk kell a kilobájtokat is.

Pedig a legtöbben csak a legolcsóbb, 16 gigabájtos iPhone-t engedhetik meg maguknak, aztán egy-két hónappal vásárlás után már vakarhatják a fejüket, hogyan fognak ennyi hellyel gazdálkodni.

Micro SD-kártyával iPhone-t nem lehet bővíteni Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Az iPhone zárt rendszerének számtalan előnye van, de hogy egy micro-SD kártyát miért nem képes magába fogadni, az örök rejtély marad. Ettől függetlenül van élet a 64 gigabájtos tárhely alatt is. Mutatjuk hogyan!

Ne iPhone-on akarjunk konzol élményt

Az új telefonokon gyakran már konzolszintű játékélményben lehet részünk, a Grand Theft Auto sorozat több része is elérhető Androidon és iOS-en egyaránt. Ezek a szoftverek azonban a legtöbb esetben nem kevés helyet foglalnak: egy-egy ilyen játék akár 1,5 gigabájtot is "megehet", ami a telefon tényleges tárhelyének egytizedét el is foglalja.

iphone ios gta videojáték mobil Forrás: Explore Gadgets YouTube-oldala

Sokan szeretünk mobilon játszani, de ha fontos a tárhely, a csilivili 3D-s programokat tartsuk meg az asztali számítógépen, gamer laptopon és konzolokon.

Mindent a felhőbe

Az iPhone kétségtelenül gyönyörű fotókat és videókat csinál, ezek viszont cserébe rengeteg helyet foglalnak. Az új "élő" fényképek egész biztosan ennél is többet fognak, így idén már minden 16 gigabájtos tulajnak ajánlott megválnia a lehető legtöbb multimédiás tartalom helyi változatától.

Gyönyörű, de nagy méretű képeket csinálaz új iPhone Forrás: AFP/Stephen Lam

A képeket tárolhatjuk az Apple felhőtárhelyén (iCloud), de feltölthetjük például a microsoftos Onedrive-ra, a Google Drive-jába, és Dropboxba is. A lényeg, hogy

magán a készüléken csak az legyen, ami kell.

Rengeteg helyet szabadíthatunk még fel a szükségtelenül őrizgetett adatok kisöprésével is. A telefon például alapértelmezetten örökre megőrzi a korábban kapott üzeneteket, ami akár több száz megabájtot is elfoglal, így ezeket is érdemes rendszeresen üríteni.

A mobil nem videotéka

A streamszolgáltatások idejében már nagy luxus minden kedvenc zenét, sorozatot vagy főleg filmet a készüléken tárolni.

A legtöbb zeneszolgáltató - Spotify vagy Google Music - ugyan kínál lehetőséget a számok letöltéséhez, offline módba való hallgatáshoz, érdemes csak a legnagyobb favoritokat helyben tárolni, a többit lehetőség szerint inkább interneten keresztül élvezzük. Ha mindig csak az adott útra szánt 1-2 album kerül letöltésre, akkor nem lesz gond.

Hosszú vonatúton jól jön a zene Forrás: AFP/Markus Gilliar

Filmeknél ugyanez a helyzet, hiszen egy-egy film akár több gigabájtnyi helyet is elfoglalhat, így ha van lehetőség, itt is érdemes az online megoldást választani.

Azt azonban ne felejtsük, hogy egy busz- vagy vonatúton

nem biztos, hogy mindig lesz stabil mobilinternet

- néha még térerő sincs bizony - ilyenkor inkább egy tabletre, laptopra tegyük az epizódokat, és úgy nézzük meg, ha túl hosszú az út.

Keresztteszt

Na de mit tapasztalt az, aki iPhone 6 készüléket használ, s rákényszerül az Android megismerésére:

  • Ami tetszett: Kevésbé éreztem magam lekorlátozva, a telefonra gyakorlatilag bármit rátehetek számítógépről, így szinte minden személyre szabható. Ezen kívül nagyobb betekintést enged az operációs rendszer folyamataiba, nagyobb kontrollérzetet ad a készülék felett, jobb a személyreszabhatóság.
  • Ami nem tetszett: Ütköztem olyan hibákba és fagyásokba, amikbe iOS-en egyszerűen soha. Az egyszerű, átlátható felületet is hiányoltam. A Control Center számomra jobban működik az Értesítési Központtól különállóan. Az értesítési rendszert úgy általánosságban nem találtam annyira átláthatónak, mint amennyire iPhone-on az.
  • Ami fura volt: Az egy szem fizikai gomb hiánya, a digitális vissza gomb viszont még szokatlanabb volt. Az Apple telefonján többnyire az alkalmazások bal felső sarkában van lehetőség visszamenni az előző oldalra, eleinte gyakorlatilag mindig oda nyúltam reflexből. A billentyűzetet szintén képtelenség volt megszokni, még 3 hónap után is félrenyomok.

Milyen volt LG G4-ről iPhone 6-t venni a kézbe?

  • Ami tetszett: Szerettem a stabil rendszert, az új iOS 9-cel már a wifiről is gyönyörűen váltott mobilnetre, nem hagyta, hogy a még éppen elérhető, de már lassú hálózaton szenvedjek. Az oldalsáv munkánál jól jött: böngészőből jegyzeteltem, a levélből nyitottam meg linket, vagy néztem meg hova kell menni. Az oldalsó némító gomb egy áldás, lehetne ez Androidon is kicsit egyszerűbb.
  • Ami nem tetszett: Nagyon lebutított felület, tényleg úgy találták ki a szoftvert, hogy bárki könnyedén tudja használni. Ez persze a személyreszabhatóság kárára ment. A tény, hogy csak iTunes-on tudok bármit elérni, és ha az épp nem elérhető, akkor megvagyok lőve: bosszantó!
  • Ami fura volt: Az egy szem fizikai gomb léte. Mindig húztam volna fel alulról a menüt, hogy visszalépjek vagy a háttérben futó alkalmazások között váltsak, bezárjak párat. Sokáig kerestem hol vannak az appok beállításai is, eltartott egy ideig, mire rájöttem, hogy a Beállításokban érem el mindet, nem az épp használt programon belül.