A kínai elnök szerint kormánya nem pártolja a hackerek tevékenységét, és emiatt hajlandó együttműködni Amerikával a kiberbűnözés felszámolása terén.

A kínai kormány nem vesz részt adatlopásban" mondta Hszi Csin Ping kínai elnök a Wall Street Journalnek. A kormányfő hozzátette: országának vezetése semmilyen olyan céget nem támogat, amely a kiberbűnözés bármely formáját űzi. 

"A kiberbűnözés és a hackertámadások mind illegális tevékenységek, ezeket pedig a jogszabályoknak megfelelően büntetni kell" – jelentette ki. 

Hszi Csin Ping kínai elnök a kamerák előttForrás: RIA Novosti/Anton Denisov

Az elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok és Kína ugyanazokat az érdekeket képviselik ebben az ügyben, így a kínaiak készek szoros együttműködésre lépni Amerikával, hogy közös erővel harcoljanak a kiberbiztonságért. 

Az elnök nyilatkozata egyfajta válaszként is tekinthető Susan Rice országos védelmi tanácsadó hétfői megnyilvánulására, amely szerint a kormány által támogatott kínai kiberkémkedést azonnal fel kell függeszteni, hiszen kritikus hatással van a két ország kapcsolatára.