Tegnap este kilenckor leállt az emberiség több mint egyhetedét kiszolgáló közösségi oldal, a Facebook. A portálnak egy héten belül ez volt a második technikai szünete, és az elsőnél sokkal tovább, másfél órán át tartott. A cég részvényeinek értéke azonnal esni kezdett, a felhasználók pedig kaptak egy kis ízelítőt abból, milyen lenne a világ Facebook nélkül. Eláruljuk, annyira nem jó.

Gyakorta hallani olyan véleményeket, hogy az internet és a közösségi média rontja az emberi kapcsolatokat. Nos, tegnap este egy rövid időre mindenki a saját bőrén tapasztalhatta meg a "régi időket", mivel több mint egy órára leállt a Facebook, korunk legnépszerűbb közösségi oldala. Ráadásul egy héten belül immár másodszor.

Magyar idő szerint nem sokkal kilenc után a portál egyszerűen bedöglött.

Az oldal hol egyáltalán nem töltődött be, hol egy hibalapra dobott, másszor pedig behozott pár felületi elemet, de csak hogy utána megint teljesen összeomoljon. A leállás globális volt, igaz, az Egyesült Államok területén mindössze 40 percig tartott a teljes sötétség.

Világszerte ez a kép fogadta tegnap este a Facebook látogatóitForrás: AFP/Justin Sullivan

Nem csak a weboldallal volt baj: sem a mobilalkalmazás nem működött, sem pedig azok a szolgáltatások, amelyek a Facebook holdudvarába tartoznak.

Elérhetetlen volt az Instagram képmegosztó és a Tinder randiapp is.

Rádiócsenddel riogattak

Amikor ilyen történik, a felhasználók többsége azonnal más forrásból vár hivatalos reakciót. Ez legtöbbször a Twitter nevű mikroblog, amelyen a Facebooknak is van hivatalos fiókja. A legutóbbi, múlt csütörtöki leállás idején a portál munkatársai azonnal jelezték az aggódók felé, hogy nem kell pánikba esni, tudnak a hibáról, és dolgoznak rajta. Most azonban semmilyen információt nem közölt a cég, így a világ tanácstalanul állt az utóbbi idők legnagyobb Facebook-leállása előtt.

Másfél óra európai szünet után a portál egyszer csak visszatért, azóta rendesen működik. Kiderült, hogy

a leállást az oldal felületét is vezérlő kódjának meghibásodása okozta.

A Graph névre keresztelt alrendszer felel egyebek között a Facebookon, valamint a hozzátartozó egyéb szolgáltatásokon megosztott tartalmak - úgymint fényképek, videók, gifek, akármik - megjelenítéséért, gráfokba rendezéséért.

Roppant fontos elemről, mondhatni a Facebook motorjáról van szó, amely közvetlen összeköttetésben áll a másfél milliárd felhasználó információit tároló weblap adatbázisával.

Magyarán, ha a Graph leáll, minden leáll. Ez történt tegnap is.

Kis csavar a sztoriban, hogy a hibát tulajdonképpen a leállás pillanatában megmagyarázta a Facebook egy szoftvermérnöke, tőle tudni, mi állt a háttérben. Volt tehát hivatalos állásfoglalás, csak épp nem jutott el a felhasználókhoz, sem a részvényesekhez - utóbbinak tudható be, hogy a leállás azonnali 4 százalékos esést produkált a Facebook-részvények értékében.

A legnépszerűbb amerikai appok 90 százaléka épült be a Facebookba - csak ennyire fontosForrás: AFP/Josh Edelson

Ez nem tűnik olyan nagynak, de ha belegondolunk, egy cirka 90 perces kihagyáshoz képest igenis meredek zuhanásnak mondható. Amennyiben az oldal tovább áll, a részvények szó szerint elértéktelenednek, ezt pedig a Facebooknál is tudják.

A legidegesítőbb funkció

A múlt csütörtöki, pár perces üzemszünet a Facebook szoftvermérnökeinek hibája volt, ezt a cég is elismerte. A mostani esetről nem érkezett részletes beszámoló, de az időpont gyanús egybeesést mutat az oldal egyik legújabb és sokak által roppant idegesítőnek vélt funkciójának élesedésével.

A Facebookon mostantól minden videós tartalom lejátszása automatikusan elindul,  akár mobilon, akár asztali számítógépen nézi a portált a felhasználó. Bár a beállítások között ki lehet kapcsolni, a rögtönzött lejátszás központilag élesedett minden profilon, ez pedig óriási megterhelést jelent a grafikus felületnek.

Az oldal vezetése még egy fontos változtatásra készül.

A Facebookot sok kritika érte, amiért képtelen fellépni a rasszista és gyűlölködő megosztásokkal szemben, legutóbb épp a német igazságügyi miniszter részéről.

Sőt, a vállalatot vezető Mark Zuckerberg nemrég Angela Merkel német kancellárral is váltott pár szót arról, hogy meg kell fékezni a gyűlöletkeltő felhasználói tevékenységet. Zuckerberg elmondta, hogy dolgoznak az ügyön, ezt pedig később a Facebook szóvivője is megerősítette.

A népszerű Tinder randialkalmazás sem volt elérhető, ahogy az Instagram semForrás: Thinkstock

Ezenfelül két hete robbant a hír, hogy a Facebook egy diszlájk gombon dolgozik. Az új jelzés alapjaiban változtathatja meg az eddig kizárólag pozitív visszacsatolást támogató oldalt.

Szóval sok dolog történik most a motorháztető alatt, ráadásul egyszerre.

Ez azonban nem biztos, hogy jó stratégia: a Facebook üzemeltetése a felhasználói szám gigantikus volta miatt már nemcsak pénzügyi, hanem egyúttal társadalmi felelősség is.

Ha nem megy, mindenkinek hiányzik

A Facebook az elmúlt tíz év során többé vált, mint mezei közösségi portál. Elsődleges kommunikációs eszközzé lépett elő, és még mindig terjeszkedik. A cég dollármilliárdokat fektetett be a virtuális valóságba. Egyre több helyre próbálja eljuttatni az internetet, köztük a menekültek európai táboraiba is. Felvásárolta az egyik legnépszerűbb csevegőappot, a jövőben pedig egy üzleti felülettel is jelen lesz a piacon. Utóbbi kis- és nagyvállalatok számára nyújt majd biztonságos információs platformot.

Több mint félmilliárdan mobilról érik el a Facebookot.

Ezenfelül a vállalat nagyon sokat jótékonykodik. Legutóbb például 15 millió dollárt (4,2 milliárd forint) gyűjtött össze a nepáli földrengés károsultjai részére.

Mindennek tükrében érthető, miért tör ki kisebbfajta online pánik, ha a Facebook valamiért nem működik. A cég rengeteg bevételtől esik el egy-egy ilyen alkalommal, a felhasználók pedig elveszítenek egy fontos, a mindennapi élet szerves részévé vált alkalmazáscsomagot.

A Facebook alkalmazáscsaládja nélkül sokaknak elképzelhetetlen az életForrás: AFP/Josh Edelson

Emiatt van, hogy egy rövid leállás alkalmával az egész világsajtó ráugrik a Facebook fejére.

Ráadásul az elmúlt egy hónapban ez már nem a második, hanem a harmadik ilyen eset volt: szeptember 17-én is volt egy rövidebb szünet, ami miatt a felhasználók a Twitteren indítottak panaszrohamot. Utóbbi mostanra szinte hagyománnyá vált, többen viccelődtek azzal, hogy a mikroblog hajlandó befogadni a Facebook több millió menekültjét.

Ami sok, az sok

Az oldal üzemeltetői elnézést kértek az "esetleges kellemetlenségért", a hiba helyreállítása óta pedig minden a régi kerékvágásban halad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az efféle leállásoknak örökre vége.

Muszáj elfogadni, hogy a Facebook is egy szoftver, emberek alkották, és nem tökéletes.

Csak reménykedhetünk benne, hogy tíz év múlva nem egy virtuális sisakkal a fejünkön kell majd átélnünk, ahogy összeomlik körülöttünk a teljes barátlistánk.