Ennél jobb sportjáték jelenleg nincs

nba 2k16 kevin durant
Vágólapra másolva!
Az NBA 2K16 mellett egy FIFA vagy egy Madden gyakorlatilag labdába sem rúg. A játék folytatta a hagyományokat, és az év legszínvonalasabb sportszimulátora lett: még soha nem volt ilyen élvezetes a virtuális kosárlabdázás.
Vágólapra másolva!

Nagy kár, hogy idehaza - és a világ legtöbb részén - épp a labdarúgásra fókuszáló FIFA az a sportjáték-sorozat, amelynek dominál a népszerűsége. Nyilván azért, mert magának a focinak is sokkal nagyobb rajongótábora van itthon, mint a kosárlabdának. Ugyanakkor az utóbbi témát feldolgozó videojátékok

minőség terén évről évre földbe döngölik az összes többi sport virtuális képviselőjét.

A 2014-es kiadás óta az NBA 2K sorozat teljesen megújult, és azóta már nemcsak játékmechanikában, de vizuálisan is a legkiemelkedőbb sportjáték. Ez idén sincs másképp: az NBA 2K16-nál gyakorlatilag lehetetlen jobbat találni a műfajban.

A gép már okosabb, mint egy ötödikes

A legnagyobb újdonságok olyan dolgokban rejlenek, melyek első ránézésre nem látszanak a játékon. Ha valaki csak pár percet látott a tavalyi kiadásból, elsőre nem biztos, hogy sok különbséget vélne felfedezni az idei verzió és aközött. Ugyanakkor amint kézbe vesszük az irányítót, az előrelépés nyilvánvalóvá válik.

A látvány még mindig kifogástalan Forrás: 2K Games

A számítógép vezérelte játékosok ugyanis okosodtak, méghozzá nem is keveset. Míg a korábbi játékoknál még könnyű volt kicselezni a gép csapatát - gyakorlatilag egy agresszív betöréssel bármit megoldhattunk -, idén érezhetően változott a helyzet. Az ellenfél taktikázik, nem hagy üresjáratot, és igazi ragadozóként csap le a lepattanóra.

Ennek van egy kis hátránya is: a játék sokkal nehezebb, mint eddig bármikor.

Akinek nincs köze az NBA 2K játékokhoz, ne adj isten még magához a sporthoz sem, az biztos gondban lesz a 2K16-tal.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is fog boldogulni vele, és gyakorlatilag pénzkidobás a számára. Csak arról van szó, hogy a kiadó olyasvalamit vár el a felhasználóktól, amit manapság nem sok szoftver: hogy megtanuljanak rendesen játszani.

Filmrendezővel készítették a sztorit

Ehhez van viszont egy nagy segítség, a karrier mód. A MyCareer nevezetű módban egy saját profi kosárlabdázót kell létrehoznunk, akinek kezdeti pályáját, valamint az NBA-ben töltött kulcsfontosságú időszakait irányíthatjuk kedvünk szerint.

Még a közönség sem kartonpapírból van Forrás: 2K Games

Nekünk, a felhasználónak gyakorlatilag együtt kell fejlődnünk a virtuális karakterrel. És a dolog működik, a karrier mód tényleg megtanít bennünket a szoftver kezelésére, trükkjeire, méghozzá néhány óra alatt.

A MyCareerhez csatolt történetet egyébként

a híres rendező, Spike Lee írta és rendezte:

ezzel annyit már mindenképpen elértek a készítők, hogy - a tavalyival ellentétben - már nem egy magyar áldokumentumfilm dramaturgiai színvonalát hozzák a magukat teljesen komolyan vevő, meccsek közti átvezető videók.

Ettől függetlenül Spike Lee karrierjét nem fogja új magaslatokba emelni a MyCareer. Egyrészt azért, mert még mindig kicsit lapos és érdektelen, másrészt pedig, mert a

döntéseinknek vajmi kevés kihatása van az előre megírt történetre.

A karrier mód kivégzése után még mindig több száz órára elegendő tartalom vár ránk: a kedvenc csapatunk irányítását átadó MyGym módtól kezdve a híres kosárlabdázókat felvonultató, kártyázgatós MyTeamig van itt minden.

Van internetes és offline játék is, előbbi idén szintén észrevehetően stabilabban, zökkenőmentesebben fut.

Össze lehet téveszteni egy igazi mérkőzéssel

Ami tényleg elképesztő, az, hogy az NBA 2K16 hogy néz ki. Ilyen grafikai színvonalat még mindig csak az ipar legszűkebb rétege nyújt: egy-egy játékos gyakorlatilag a végletekig ki van dolgozva, az animáció pedig olyan folyékony és élethű, hogy egy laikus könnyen azt hiheti a képernyőre nézve, hogy igazi meccset lát.

Sok játékost az utolsó részletig kidolgoztak Forrás: Origo

Egyébként pont az animáció területén fejlődött legtöbbet a program a tavalyi kiadáshoz képest: a karakterek mozgása most már a legkevésbé sem tűnik robotszerűnek vagy darabosnak.

Az apró ujjmozdulatok és az izgatottságból fakadó egy helyben lépkedés ugyan nem szúrnak elsőre szemet, de emberközelivé és valósághűvé teszik a szoftvert.

Ez olyasmi, amit a FIFA még mindig hiányol, akármilyen látványos is Ronaldo gólöröme.

Az NBA 2K16 nyilván a kosárlabda kedvelőinek szól elsősorban. Nekik gyakorlatilag kihagyhatatlan alkotás, ám akik csak általánosságban a sportjátékokat szeretik, szintén tehetnek vele egy próbát. Ennél színvonalasabb, tartalmasabb és látványosabb darabot ők sem fognak találni. Legalább még egy évig.

Az NBA 2K16 PC-re, Xbox 360-ra, Xbox One-ra, PlayStation 3-ra és PlayStation 4-re jelent meg.