Vírusinjekció védi a routereket

2015.10.02. 18:30

Sárkány ellen sárkányfű, vírus ellen másik vírus - az örök igazság a komputertechnikában is működik, legalábbis egy új kód felfedezése ezt mutatja.

Jóindulatú vírust fedeztek fel a Symantec nevű kiberbiztonsági vállalat munkatásrsai. A Wifatch névre keresztelt, először tavaly észlelt szoftver beférkőzik a hálózati eszközök mélyére, majd segíti azok védelmét a többi kártevővel szemben.

A szakértők egy éven át monitorozták a fertőzött eszközök tevékenységét, de semmilyen káros mellékhatást nem találtak.

A vírus egyébként úgy működik, hogy amint veszélyeztetett vagy fertőzött routert talál, azonnal elkezdi keresni a javításához szükséges frissítéseket, programokat. Majd letölti és telepíti őket, mint egy rendszergazda.

És ez még nem minden: a Wifatch arra is képes, hogy nemkívánatos hálózati kommunikáció esetén megszakítsa a hálózatot, ezáltal elvágva a kiberbűnözők elérési útját. Ráadásul a kód nagyon hatékony, a kutatók szerint több tízezer készüléket védhet egyszerre.

Ugyanakkor a Symantec figyelmeztet is: bár a szoftver egyelőre úgy tűnik, egyfajta gerillamódja a védekezésnek, mégis engedély nélkül települ, és a felhasználó tudtán kívül tevékenykedik. Ezért a vállalat óvatosságra int vele kapcsolatban, és tovább kutatja annak forrását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK