Bűnösnek találták azt az újságírót, aki bosszúból szivárogtatott ki bejelentkezési adatokat az Anonymous nevű hackercsoportnak.

Bűnösnek találták azt a volt újságírót és közösségi média menedzsert, aki bizalmas információkhoz jutatta az Anonymous hackercsoportot.

Matthew Keys a Tribune Company weboldalaihoz adott át belépési adatokat a hackereknek, bosszúból, amiért 2010-ben kirúgták a vállalathoz tartozó egyik tévécsatornától. Az októberi elbocsátást a decemberi támadás követte.

Matthew Keys és ügyvédjeForrás: AFP/Max Whittaker

Keys egy titkos chatszobában arra biztatatta a hackereket, hogy minél nagyobb kárt okozzanak. Az Anonymous azonban nem volt felelőtlen: csak egy gazdasági cikket írtak át az Los Angeles Times oldalán. Több ponton belecsempészték a "CHIPPY 1337" kifejezést, mely minden bizonnyal a csoport egy ágának névjegye.

A hibát az adminisztrátorok egy óra alatt kijavították, anyagi kár Keys ügyvédje szerint nem érte a vállalatot. Az mégis ötezer dollárban (1,3 millió forint) állapította meg az okozott veszteséget. A nyomozás fényt derített a férfi szerepére: a három éve indult eljárás most azzal végződött, hogy Keyst több vádpontban bűnösnek találták.

Legfeljebb 25 év börtön várhat rá, ebből a szakértők szerint maximum ötöt kell majd tényleg leülnie. Az ítélethirdetés januárban lesz. Keys szerint az ítélet nevetségesen súlyos, és valójában nem több egy üzenetnél, ami a nagy cégeknek ellenszegülő kiberbűnözőknek szól.