Előbb jutottunk be az Apple-boltba, mint bárki

apple iphone 6s sorok ausztrália
Customers queue during the release of the Apple iPhone 6s in Sydney on September 25, 2015. Apple launched the new iPhone 6s and iPhone 6s Plus on September 25 featuring 3D touch screen technology. AFP PHOTO / William WEST
Vágólapra másolva!
Éjfélkor megkezdődött az iPhone 6s és 6s Plus értékesítése Magyarországon. Két Apple-kereskedés megnyitotta kapuit a várakozók előtt. Az esős idő ellenére szép számban összegyűltek.
Vágólapra másolva!

Vitaminvíz, keksz, forró tea és kávé - de hol is vagyunk? Budapesten két Apple-kereskedés éjfél után egy perccel megnyitotta kapuit, és így hivatalosan is kapható az iPhone 6s és 6s Plus Magyarországon.

Megnézhettük az új rózsaarany iPhone-t a sorbanállók előtt Forrás: Origo

Míg a budai bevásárlóközpontban egy tűzszerészekkel és Kulka Jánossal gazdagított bemutató miatt hatalmas a zaj, annál kisebb sor várt minket: alig tízen álltak sorba az iCentre boltja előtt fél 12-ig. Addig az iStyle üzleténél egy több mint ötven fős tömeg várta, hogy

bemehessen megkaparintani az Apple legújabb telefonját.

Az arrajáró autósok, gyalogos bámészkodók pedig csak hüledeznek, grimaszolnak és összenézve kérdezik egymástól: de miért? Ki az, aki egy használtautó áráért vesz telefont, s mindezért még képes éjjel sorbanállni, hogy hajnalban vigyorral a képén nyugtázza: megvan!

A legtöbben visszatérő arcok, akik az elmúlt években is itt voltak, jönnek és megveszik az iPhone-t.

Mire a nagy felhajtás? Hazánkba mindössze pár ezer darab új készülék érkezik minden évben, épp ezért, aki tényleg meg akarja venni még idén a telefont, vagy nem bízik benne, hogy karácsonyig jön újabb szállítmány, az vagy előrendel, vagy sorban áll.

Sokan nem is maguknak, hanem jó pénzért

más helyett vállalják, hogy éjjel, a hűvös, esős időben kivárják, míg éjfelet üt az óra.

Az utolsó simításokat végezték a budapesti üzletben, mielőtt beengedték a sroban állókat. Forrás: Origo

Az már rögtön látszódott, hogy a külföldi - akár amerikai, brit vagy német - őrülettel ellentétben

itthon szerény sorok kígyóznak a két Apple-kereskedés előtt,

amely már éjfélkor megnyitotta kapuit. Jól mutatja, hogy mennyire nem készülnek nagy rohamra, hogy a hazai szolgáltatók a korábbi hagyománnyal ellentétben idén csak reggel, az üzletek nyitásakor kezdik meg az eladást. (Erről a nap folymamán számolunk majd be.) Az előrendelések egy hete, október 2-án elindultak.

Megéri megvenni?

Ugyan sok embernek van iPhone-ja, de azért még mindig inkább a régebbi maroktelefonok vannak többségben. Habár az összkép alapján jót tett az Apple-nek, hogy nyitott a tepsimobilok irányába, az új 6S széria eladásai mutatják majd meg, hogy tényleg jó irányba tartanak-e.

A szerkesztőségben végzett nagy origós felmérésünk azt mutatta, hogy az, aki eddig is Apple termékeket vásárolt, megvárja a betűs példányt az iPhone-okból, idén viszont erősen elbizonytalanodtak, hogy érdemes-e ennyi pénzt kiadni a 6s és 6s Plusért.

Megéri többet fizetni az új verzióért? Szerintünk nem Forrás: AFP/William West

Ahogy a kollégák - és általában a magyar emberek - többségének is, ha Apple telefonja van, az egy iPhone 4s vagy 5s. Ők bevárták, mit fog szeptemberben bemutatni az Apple. A 6s és 6s Plus (ezúttal az "s" betű a success, azaz siker kifejezést takarja) viszont éppen akkora, mint a 6 és 6 Plus, azaz 4,7 és 5,5 colos készülékek.

Mivel erősebbek akkor?

  • A cég új A9-es chipjét kapták meg, ez az Apple szerint szerint 70 százalékkal erősebb számítási és 90 százalékkal izmosabb grafikai kapacitást jelent a tavalyi modellekhez képest.
  • Kétszer gyorsabb wifit és mobilinternetet ígérnek az elődőkhöz képest.
  • Megkapták a Macbook és az Apple Watch továbbfejlesztett nyomásérzékenységét 3D-Touch néven, így a menük előhívása, a telefon felébresztése, lezárása, az appok közötti váltás gyorsabb és egyszerűbb lett.
  • Jobb lett a kamera: a hátlapi 12 megapixeles, az előlapi pedig 5 megapixeles szenzort kapott. Megjelent a 4K-s videók rögzítésének lehetősége is.
  • Live Photos: minden egyes fotó egyben egy GIF-szerű video is. A telefon a kép elkészítésének pillanata előtt és után is rögzít felvételt.
  • DE:kisebb lett az akkumulátor, az iPhone 6s például egy 1715 milliamperórásat kapott a sima 6 1810-esével szemben. Ugyan elvileg az iOS 9 szoftverrel úgy sakkoztak, hogy ne legyen kisebb az üzemidő, de egy felsőkategóriás telefontól nem várna visszalépést (vagy stagnálást) az ember.

Mennyi az annyi?

Végigbogarásztuk korábban, hogy a szolgáltatók küönböző ajánlataival - akár hűségidővel és előfizetői szerződéssel, akár feltöltőkártyás csomagokkal -, illetve ha egy hazai Apple-kereskedéstől vesszük meg kártyafüggetlenül a mobilt, mennyit is kell érte fizetni.

Nem volt egyszerű történet, órákig nézegettük, hogy lehet a három nagy operátor ajánlatait jól összehasonlítani,

ki mennyiért, mit ad a pénzükért cserébe.

Az viszont biztos, hogy sehogy se lesz olcsó mulatság egy iPhone 6s és 6s Plus.

Az Egyesült Államokban olcsóbb beszerezni, hosszabb is a sor Forrás: AFP/William West

Ha azt nézzük, hogy kártyafüggetlenül, egy összegben majdnem 250 ezer forintba kerül a legkisebb, 16 gigabájtos háttértárral ellátott iPhone 6s, az egy magyar embernek átlagos fizetéssel 250 munkaórájába, azaz 6 heti és 1 napi munkájába kerül - úgy, hogy nem fizet semmi másra egy centet sem. Ez pedig nem reális felállás: másnem ennie mindenkinek kell.

Szavazzon!

Önnek hány hetet kell azért munkálkodni, hogy a fizetéséből kijöjjön egy új iPhone?

Amerikában például a legolcsóbb iPhone 6s csupán 24 munkaóra, azaz 3 munkanap, így

már érthető, hogy az Egyesült Államokban miért veszik az iPhone-okat mint a cukrot,

és miért is van hosszabb sor, mint kicsiny hazánkban.