Az életébe került egy brazíliai asszonynak a Waze nevű alkalmazás. A mobilapp rossz helyre vezette az idős házaspárt, ahol fegyveresek támadtak rájuk.

A közlekedést elősegítő mobilalkalmazások sokszor segíthetnek, de néha érdemes elgondolkodni az általuk ajánlott útvonalon. Egy brazil asszony az életével fizetett azért, mert a Waze nevű app rossz helyre vezette őt és férjét.

A 70 éves Regina Múrmura és 69 éves férje a lányukhoz tartottak látogatóba. Beírták az alkalmazásba a keresett címet, de sugárút helyett utcát adtak meg. Az app így egy teljesen más helyre vezette őket: egy nap közben is veszélyes nyomornegyedbe.

A házaspárra rövidesen fegyveresek támadtak rá.

A Waze a dugókról, építkezésekről is beszámolForrás: Waze

Az idős asszony meghalt, férje túlélte az esetet: egy, az autóban szállított ezüst gyertyatartó több golyót is felfogott, ezért maradhatott életben.

A Google tulajdonába tartozó Waze szóvivője részvétét nyilvánította a családnak. Elmondta, hogy elsődleges szempontjuk a felhasználók biztonsága. Azzal azonban  nem tudnak mit kezdeni, ha valaki rossz címet ad meg. Egy utca és sugárút között nagy különbség van, az app automatikusan a kért helyre irányította a párt.

Jobb lenne, ha elkerülnék

Az esetre a brazil kormány is reagált. A Waze szerint az ország vezetése nem szeretné, ha a polgárai bizonyos utcákat, lakótelepeket látogatnának. Ezért a cég vezetői találkozni fognak a brazil hatóságok képviselőivel, hogy frissítsék az alkalmazást. Így a szoftver a jövőben csak biztonságos útvonalakat ad majd meg.

Brazília nyomornegyedeit a kormány szívesen eltitkolnáForrás: AFP/Mauricio Lima

A szóvivő elmondta: ez a gyakorlat minden országban él. Azaz, ha egy városrész nem biztonságos és erről az illetékesek értesítik a Google-t, akkor az app mindenhol frissülni fog.

A Waze egyébként egy GPS-alapú navigációs szoftver. Különlegessége, hogy a felhasználók értesíthetik egymást az esetleges ellenőrzésekről, útbontásokról, dugókról. A rendszer a visszajelzéseknek megfelelően alakítja ki a legoptimálisabb útvonalat.

Volt már ilyen

Nem ez az első eset az elmúlt hónapokban, amikor valakit a mobilja csal lépre. Júniusban egy kanadai fiatalember követte le ellopott telefonját. A készülék GPS-e egy elhagyott parkolóba vezette, ahol mindössze egyetlen jármű ácsorgott. A benne ülő utasok lelőtték a mobilját követelő férfit, aki belehalt sérüléseibe.