Téglától a tepsiig: negyed évszázada indult a magyar mobil

telekom mobil 3g hálózat 4g 5g
Mára bárhová magunkkal vihetjük az internetet
Vágólapra másolva!
Huszonöt éve ezen a napon indították az első mobilhívást Magyaroszágon. A kereskedelmi miniszter az Egyesült Államok alelnökét hívta fel. Ezzel pedig elstartol az első kereskedelmi mobilhálózat hazánkban. Azóta messze jutottunk, a lendület pedig nem csillapodott: hamarosan jön az 5G.
Vágólapra másolva!

Felvette a telefont, tárcsázott, és elindította az első mobilhívást Magyarországon. Mindezt Bod Péter Ákos, akkori ipari és kereskedelmi miniszter hajtotta végre 25 évvel ezelőtt, 1990. október 15-én.

Arról nincsen információ, hogy meddig tartott a beszélgetés, azt viszont tudjuk, hogy a miniszter az Egyesült Államok akkori alelnökét, Dan Quayle-t üdvözölte a Magyar Távközlési Vállalat (Matáv) és a US West közösen létrehozott szolgáltatása segítségével. Hazánkban pedig elindult az első kereskedelmi mobilhálózat.

Drága, de népszerű

A mobiltelefonálás 25 éve nem volt olcsó, mégis sokan rákaptak már a kezdetekben. Annak ellenére, hogy 75 ezer forint volt a belépési díj - és ez még nem tartalmazta a készülékek 75-115 ezer forintos árát - az indulás után három héttel már 15 ezer ember használta a szolgáltatást.

A havi előfizetési díj 6300 forint volt, ezért 250 percet lehetett beszélni. A nappali percdíj 17 forint volt, éjszaka viszont tíz forintért lehetett beszélni. A mai gyakorlattal ellentétben ezt a díjat a hívó és a hívott fél egyaránt fizette.

Az induláskor még nem is lehetett túl sok helyről telefonálni: mindössze 3 bázisállomás szolgálta az ügyfeleket. 1993 végére érték el, hogy teljes Magyarországot lefedjék mobilhálózattal.

A készülékek 2-3 kilósak voltak,

a mobilt maximum az autó hozta az ember után, nem a táska vagy a farmerzseb.

A körzetszám akkor még a 06-60 volt, a telefonszámok pedig 1992-ig ötjegyűek, majd hatjegyűek voltak.

Az első mobilkészülék Magyarországon Forrás: Telekom

Az analóg rendszer legnagyobb hibája az volt, hogy a 450 megahertzes sávon működő készülékeket nem lehetett az országhatáron kívül használni. A mára természetes roamingot nem lehetett megvalósítani: erre csak az 1994 után beüzemelt digitális hálózatok voltak alkalmasak. Ahogy akkor a beszélgetések hangminősége is jócskán elmaradt a ma megszokottól.

Az első SMS

Az első SMS-re 1995-ig kellett várni, addig csak cseveghettünk az analóg hálózaton.

A 160 karakteres üzengetés is hamar a magyarok kedvence lett,

gyorsan rájöttek, mi mindenre jó. A Modemidő című, korabeli netes újság 1998 novemberi számában már arról számolt be, hogy a diákok SMS-ben puskáznak.

Az új technológia új etikettet és jogszabályt követelt: hol lehet, és hol nem szabad mobiltelefonálni, SMS-ezni. A Nokia balesetmegelőzési kampányában azt az üzenetet próbálta közvetíteni: vezetés közben senki ne mobilozzon, balesetveszélyes.

Azóta megjelentek újabb mobilszolgáltatók, a telefonok pedig egyre okosabbak lettek, egyre többet tudnak, a tabletek és egyéb kütyük, okoseszközök megjelenéséről nem is beszélve.

Ezt a folyamatot lekövette a telekommunikációs ipar is.

A mai szemmel rendkívül lassú GPRS, és a 2003 óta elérhető EDGE helyét 2005-ben átvette a 3G, ami épp oly lassan épült ki, mint az első rádiótelefonhálózat. Előbb Budapesten volt elérhető, majd a Balatonon, aztán a megyeszékhelyeken és a nagyvárosokban. Mára pedig bárhová magunkkal vihetjük az internetet.

Mára bárhová magunkkal vihetjük az internetet Forrás: Telekom

Rákaptunk a 4G-re

Négy évvel később, 2009-ben indult meg a 4G tesztelése, majd 2012-ben vezették be kereskedelmi forgalomba is. Mára pedig az ország 95 százalékát lefedte már a Telekom a szupergyors mobilnettel, év végére 97 százalékra szeretnék növelni ezt az arányt.

Telekom 4G számokban

- 3,5 év alatt több mint 740 ezer 4G-felhasználó
- több mint 2400 településen érhető el 4G-hálózat
- a 4G országos kültéri lefedettsége elérte a 95 százalékot
- 2015 végére pedig szinte teljesen lefedik az országot (97 százalék)
- több mint 70 féle 4G-képes okos eszköz érhető el a szolgáltató kínálatában

Idén július óta

a 4G-forgalom meghaladja a már 10 év működő 3G adatforgalmát,

ahogy az előfizetők száma is rohamosan nő: meghaladja a 740 ezer főt.

Még öt év: öt gé!

De akkor hova tovább? A következő lépcsőfokot jelentő LTE Advanced 2014-től teszthálózaton érhető el a Telekomnál.

Az 5G-hálózat indulása 2020-ra várható Európában.

Ezen a hálózaton pedig már nem lesz probléma a drónok, okosórák, az okos háztartási gépek, autók összekapcsolásával (dolgok internete, IoT), a gépek közti kommunikációval (M2M), illetve a virtuális sisakok applikációkkal és netes videókkal.

A következő 25 évben sem számítunk a fejlesztések dinamikájának lassulására,

hiszen a jövő digitális gazdaságában a mobiltechnológia következő generációit a távközlési, informatikai, média- és szórakoztató piac, a vezetékes és mobilhálózatok integrációja, valamint a big data és a hálózatba kapcsolt dolgok kommunikációja (M2M és IoT) fogja meghatározni" - fogalmazott Chris Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója az első mobilhívást ünneplő rendezvényen a budapesti Száva utcai adótorony tetején - Magyarország harmadik legmagasabb épületén.

A mobilhálózat 25 éve a Telekomnál Forrás: Telekom

Tízmilliárd SMS, 171 ezer évnyi hívás

25 év alatt a Telekom mobilügyfelei által indított hívásokban összesen legalább 90 milliárd percnyi, azaz 1,5 milliárd órányi beszélgetés zajlott le, ami összesítve több mint 171 ezer évet tenne ki, emellett közel 10 milliárd SMS került elküldésre.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.