Pofára esnek a legjobb robotok

eleső japán robot
The robot 'CHIMP' developed by Team Tartan Rescue from the US prepares to complete a task during the finals of the DARPA Robotics Challenge at the Fairplex complex in Pomona, California on June 6, 2015. Robots from six countries including the United States, Japan and South Korea competed against each other in a disaster response challenge inspired by the 2011 Fukushima nuclear meltdown. AFP PHOTO/MARK RALSTON
Vágólapra másolva!
A mérnökök olyan algoritmuson dolgoznak, ami megtanítja a robotokat a sérülésmentes esésre - a masinákat ugyanis nem zavarja, ha arccal a földre zuhannak.
Vágólapra másolva!

Bár a robotika eszméletlen tempóban fejlődik, még számos probléma vár megoldásra. Többek közt az idei DARPA Robotics Challenge eldőlő kis robotjai is bizonyítják (lenti videó):

a masinák híján vannak az emberek által birtokolt reflexeknek, ösztönöknek.

Amikor elesünk, testünket ösztönösen úgy pozícionáljuk, hogy minimális sérülést szenvedjünk el a fontos testrészeken.

Ez a magyarázat arra, hogy inkább a kezünket törjük el ahelyett, hogy betörjön a fejünk. A robotok ezzel szemben képesek a legdrágább alkatrészeikre esni, ezért a Georgiai Technológiai Intézet mérnökei szeretnék megtanítani őket a legkíméletesebb eljárásra.

Ezt egy algoritmus segítségével valósítják meg, ami megmondja a robotoknak, hogy mit tegyenek. Segítségével

ki tudják számolni a lehetséges esések és zúzódások számát,

a pozíciót és időzítést is, ennek megfelelően pedig azonnal reagálnak a vészhelyzetre.

A mérnökök eredetileg a macskák mozgását szerették volna alapul venni, mely állatok testüket esés közben úgy csavarják, hogy mindig talpra essenek.

Egyelőre azonban

nincsenek olyan hardveres komponensek,

amikkel úgy mozognának a robotok, akár a macskák. Az új tervezési algoritmus ezeket a fizikai korlátokat is figyelembe veszi majd.