Windows 10-en is fut a Windows 10

2015.10.15. 09:57

A virtuális gépek ma már teljesen általános dolognak számítanak, a Windows 10-zel azonban a szokottnál messzebbre ment a Microsoft: az operációs rendszer háromszor is futhat egyazon PC-n.

Megérkezett a Windows 10 fejlesztői tesztverziójának legfrissebb változata, és vele egy funkció, ami lehetővé teszi, hogy egyszerre három operációs rendszer fusson a gépen.

Ez úgy lehetséges, hogy a felhasználó indít egy virtuális gépet, majd azon belül egy másodikat. Mindkét virtuális gépen Windows 10 fut - és persze a háttérben is, elvégre ezeket a nem létező konfigurációkat a Microsoft szoftvere építi fel.

Windows 10-ben a Windows 10-ben a Windows 10Forrás: Microsoft

A virtuális gép egyébként egy olyan számítógép, amit egy külső operációs rendszer szimulál: teljesen saját szoftverkörnyezete van, így akár arra is jó, hogy veszélyesnek ítélt alkalmazásokat vagy tesztprogramokat futtassanak rajta biztonságosan.

A Windows 10 háromszoros működése egy hardveres trükknek köszönhető, és ebből fakadóan csak megfelelő komponensekkel hozható elő: VT-x támogatású Intel processzor kell hozzá, ezek listája itt található.

Amennyiben három Windows 10 fut egy gépen, bizonyos funkciók már nem működnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK