Egy szülinapi zsúrról, óvodai ballagásról vagy családi nyaralásról készült kisgyermekes képben semmi veszélyes nincs. Legalábbis ezt gondolnánk, holott ezekkel a tartalmakkal is vissza lehet élni.

A német rendőrség arra kéri az internetezőket, hogy ne osszanak meg nyilvános gyermekképeket a Facebookon. A szerv szerint ugyanis azokkal gyakran pedofilok és kiberbűnözők élnek vissza, akik sokszor manipulálják is a fotókat.

Az erről szóló felhívást szintén Facebookon terjesztette el a hageni rendőrség. A lent látható képet 200 ezerszer osztották meg a közösségi portál felhasználói.

"Nekem is van személyes terem" - mondja a Facebookon terjedő felhívásForrás: Facebook

Jobb kétszer meggondolni: az internet nem felejt" - mondta a BBC-nek Hanki Ulrich rendőrségi szóvivő. A hatóság szerint ezek a képek ráadásul nem csak rossz kezekben okozhatnak gondot, de az sem biztos, hogy a mostani gyermekek később örülni fognak a megosztásuknak.

Ezt a nézetet több, gyermekvédelemmel foglalkozó alapítvány is osztja.

Állítják: a kicsikről fényképeket készítő szülők óvatossága elengedhetetlen a biztonságos internetes jelenléthez.

Az sem feltétlenül baj, ha a közösségi médiában osztanak meg efféle fotókat az emberek. De fontos, hogy ne nyilvános tartalomként tegyék ezt, hanem például zárt csoportokban vagy szűrők alkalmazásával.