Tinédzser törhette fel a CIA igazgató e-mailjét

john brennan cia igazgató
Director of Central Intelligence Agency John Brennan takes questions from reporters during a press conference at CIA headquarters in Langley, Virginia, December 11, 2014. The head of the Central Intelligence Agency acknowledged Thursday some agency interrogators used "abhorrent" unauthorized techniques in questioning terrorism suspects after the 9/11 attacks. CIA director John Brennan said there was no way to determine whether the methods used produced useful intelligence, but he strongly denied the CIA misled the public. AFP PHOTO/JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Tinédzser törhette fel a CIA igazgatójának e-mail fiókját. Személyes adatokhoz férhetett hozzá a hacker. Államtitok nem szivárgott ki.
Vágólapra másolva!

Nyomozást indítottak amerikai szövetségi biztonsági szervek azt követően, hogy sajtójelentés szerint feltörték John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója és Jeh Johnson amerikai belbiztonsági miniszter magán elektronikus levelezését - jelentette a CNN hírtelevízió.

A nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az elnök biztonságáért is felelős szolgálat, a Secret Service folytatja.

Egy tini támadt?

A New York Post című bulvárlap számolt be arról, hogy egy középiskolás tanuló hozzáfért a hírszerzési igazgató elektronikus magánlevelezéséhez. A CNN szerint

államtitok nem került ki.

Az állítólagos hacker Brennan AOL- és Johnson Comcast-fiókjához fért hozzá. Beszámolója szerint megszerezte a CIA-igazgató egy 47 oldalas, biztonsági átvilágítási kérelmét, amely rengeteg személyes adatot tartalmaz, Johnsonnak pedig behatolt a számlázási oldalára és hangposta-fiókjába.

Palesztina szimpatizánsa

A New York Post által megszólaltatott állítólagos hacker, aki "Palesztina szimpatizánsának" vallotta magát, azt mondta, hogy Brennan adataihoz a pszichológiai manipuláció (social engineering) viszonylag egyszerű módszerével jutott hozzá.

Ez az ő esetében azt jelentette, hogy

összegyűjtötte a CIA-igazgatóra vonatkozó, nyilvánosan hozzáférhető adatokat,

az AOL-t birtokló Verizon telekommunikációs vállalat alkalmazottjaitól további információkat csalt ki, majd megváltoztatta Brennan e-mail-fiókjának jelszavát.

Ne a születési dátum legyen a jelszó

2008-ban egy hackernek, aki ugyancsak a pszichológiai manipuláció módszerét alkalmazta, Sarah Palin akkori republikánus alelnök-jelölt elektronikus levelezéséhez sikerült hozzáférnie, miután megszerezte a választ az olyan egyszerű biztonsági kérdésekre, hogy mi a politikus születési dátuma és irányítószáma.

A CNN szerint az eset a Hillary Clinton külügyminiszterként magánszerverről folytatott levelezésével kapcsolatban kirobbant vitát követően ismételten

rávilágított arra, milyen sebezhető a kormányzati tisztségviselők magánlevelezése,

függetlenül attól, hogy az tartalmaz-e a munkájával kapcsolatos titkos információkat.

Johnson nyáron bocsánatot kért amiatt, hogy kivételes engedélyt szerzett a - főleg a szövetségi kormányzat kiberbiztonsági intézkedéseit összehangoló - belbiztonsági minisztérium számítógépeiről történő magán e-mailezésre.