A virtuális térbe mentették át a bonyhádi templomromot

bonyhád templom rom interspect
Vágólapra másolva!
Bonyhád mellett, a 6-os út mentén középkori templomromra bukkantak. Az elkerülő út építése miatt azonban a történelmi emlékek visszatemetéséről dönthetnek a hatóságok. Egy magyar csapat ezért rohamtempóban megörökítette a lelőhelyet.
Vágólapra másolva!

A magyar Pompejiként emlegetik azt a bonyhádi középkori templomromot, amelyre a 6-os mentén, az útépítési munkálatok során bukkantak rá.

A templom régészeti feltárását mégis gyors ütemben kell elvégezniük a régészeknek, mert a döntéshozók az útépítés folytatása mellett dönthetnek: az illetékes kormányhivatal megadta az engedélyt, jelenleg az örökségvédelmi hatóság döntésére várnak.

A bonyhádi templomrom a 6-os út mentén Forrás: Interspect/Molnár Zsolt

Az elkerülő útra a Nepomuki Szent János híd rossz állapota miatt szükség van, viszont ha az eredeti tervek szerint végezni akarnak a munkálatokkal, az egyet jelent a feltárás beszüntetésével és a történelmi emlékek visszatemetésével.

Rögzítettek minden elemet

A bonyhádi templomrom feltárását a térmodellezéssel foglalkozó Interspect örökítette meg. "Dr. Szabó Géza régész-történész útmutatásai alapján

– mondta Molnár Zsolt, a cég műszaki igazgatója.

A fényképezést ketten csinálták, a munkálatok alatt más nem tartózkodott a templomromban. A fényképezést speciális, kalibrált fényképezőgépekkel végezték, a feldolgozás az erre a célra kifejlesztett szoftver feladata.

A program nemcsak régészeti területek, de légi felvételek és tárgyfotók háromdimenziós feldolgozására is képes.

A fényképezésnél nagy gondot fordítottak a speciális formák, nehezen hozzáférhető felületek leképezésére, a képek átfedésére és a GPS-felmérés pontosságára.

A munka mindössze 6 percig tartott,

tehát ennyi időre szakította meg a feltárási munkát a művelet, de még rövidebb idő alatt is elvégezhető a speciális, erre a célra kidolgozott magyar drón segítségével.

A kiemelés előtt igyekeztek felülnézetből, méretarányosan lerajzolni a leleteket. Ez azonban nem tette lehetővé a leletek környezetének teljes részletességű megörökítését" – mondta Bakó Gábor, az Interspect egyik vezetője.

"Később már fényképeztek is, azonban a fénykép – bár részletgazdag – torzítva ábrázolja a tárgyak felvett képét, nem méretarányos vetületi térkép. Éppen ezért továbbra is

Speciális kamerával rögzítették a leleteket Forrás: Interspect

Napjainkra elérhetővé vált a helyszíni gyors fotogrammetria, amelynek segítségével mérőképekből, azaz

fényképekből készül háromdimenziós virtuális térmodell.

Mivel a fényképezés geodéziai felméréssel párosul, a létrejövő színes pontfelhő minden elemének ismertek a koordinátái és a tengerszinthez viszonyított magassága, tehát a feltárás nagy részletességű és egyben pontos dokumentálása ezzel a módszerrel is kivitelezhető.

Amit a szem nem lát

A légi felmérésekkel nemcsak a felszín háromdimenziós rögzítése válik lehetővé, hanem az emberi szem számára láthatatlan, ám a speciális, magyar kamerák által érzékelhető jelenségek is megörökíthetőek. Ezzel

olyan részletek válnak feltérképezhetővé, amelyeket más módszerrel nem is észlelnénk.

A régészetben ez nagyon fontos lehet, amikor egy már eltemetődött objektum pontos alaprajzára vagyunk kíváncsiak, vagy kultúrtörténeti emlékek nyomait keressük a tájban.

A speciális magyar kamera felvétele egy földvárról Forrás: Interspect

A fenti képeken is látszódik, hogy a különböző csatornák kiemelik az egykori építményeket a környezetükből. A felvétel repülőgépbe szerelt mérőkamerával készült, így nagy területeket lehet feltérképezni.

A módszer azonban nem új, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet szakemberei már a hetvenes években is alkalmazták a multispektrális technológiát archeológiai légi felmérésekhez.

Most azonban a csoport olyan digitális mérőberendezéseket készíthet, amik az adott felméréshez a legmegfelelőbbek, és már nemcsak a színes és infravörös, de az ultraibolya spektrumot is használják.