A virtuális térbe mentették át a bonyhádi templomromot

2015.10.22. 16:56

Bonyhád mellett, a 6-os út mentén középkori templomromra bukkantak. Az elkerülő út építése miatt azonban a történelmi emlékek visszatemetéséről dönthetnek a hatóságok. Egy magyar csapat ezért rohamtempóban megörökítette a lelőhelyet.

A magyar Pompejiként emlegetik azt a bonyhádi középkori templomromot, amelyre a 6-os mentén, az útépítési munkálatok során bukkantak rá. 

A templom régészeti feltárását mégis gyors ütemben kell elvégezniük a régészeknek, mert a döntéshozók az útépítés folytatása mellett dönthetnek: az illetékes kormányhivatal megadta az engedélyt, jelenleg az örökségvédelmi hatóság döntésére várnak. 

A bonyhádi templomrom a 6-os út menténForrás: Interspect/Molnár Zsolt

Az elkerülő útra a Nepomuki Szent János híd rossz állapota miatt szükség van, viszont ha az eredeti tervek szerint végezni akarnak a munkálatokkal, az egyet jelent a feltárás beszüntetésével és a történelmi emlékek visszatemetésével. 

Rögzítettek minden elemet 

A bonyhádi templomrom feltárását a térmodellezéssel foglalkozó Interspect örökítette meg. "Dr. Szabó Géza régész-történész útmutatásai alapján különös figyelmet fordítottunk arra, hogy minden lényeges elemet rögzítsünk"  – mondta Molnár Zsolt, a cég műszaki igazgatója. 

A fényképezést ketten csinálták, a munkálatok alatt más nem tartózkodott a templomromban. A fényképezést speciális, kalibrált fényképezőgépekkel végezték, a feldolgozás az erre a célra kifejlesztett szoftver feladata. 

A program nemcsak régészeti területek, de légi felvételek és tárgyfotók háromdimenziós feldolgozására is képes. 

A fényképezésnél nagy gondot fordítottak a speciális formák, nehezen hozzáférhető felületek leképezésére, a képek átfedésére és a GPS-felmérés pontosságára. A munka mindössze 6 percig tartott,  tehát ennyi időre szakította meg a feltárási munkát a művelet, de még rövidebb idő alatt is elvégezhető a speciális, erre a célra kidolgozott magyar drón segítségével. 

Az archeológiai műveletek folyamatos dokumentálása régen sokkal időigényesebb és nehezebb feladat volt.  A kiemelés előtt igyekeztek felülnézetből, méretarányosan lerajzolni a leleteket. Ez azonban nem tette lehetővé a leletek környezetének teljes részletességű megörökítését" – mondta Bakó Gábor, az Interspect egyik vezetője. 

"Később már fényképeztek is, azonban a fénykép – bár részletgazdag – torzítva ábrázolja a tárgyak felvett képét, nem méretarányos vetületi térkép. Éppen ezért továbbra is a rajzolás maradt a régészek első számú dokumentációs eszköze." 

Speciális kamerával rögzítették a leleteketForrás: Interspect

Napjainkra elérhetővé vált a helyszíni gyors fotogrammetria, amelynek segítségével mérőképekből, azaz 

fényképekből készül háromdimenziós virtuális térmodell.  Mivel a fényképezés geodéziai felméréssel párosul, a létrejövő színes pontfelhő minden elemének ismertek a koordinátái és a tengerszinthez viszonyított magassága, tehát a feltárás nagy részletességű és egyben pontos dokumentálása ezzel a módszerrel is kivitelezhető. 

Amit a szem nem lát

A légi felmérésekkel nemcsak a felszín háromdimenziós rögzítése válik lehetővé, hanem az emberi szem számára láthatatlan, ám a speciális, magyar kamerák által érzékelhető jelenségek is megörökíthetőek. Ezzel olyan részletek válnak feltérképezhetővé, amelyeket más módszerrel nem is észlelnénk. 

A régészetben ez nagyon fontos lehet, amikor egy már eltemetődött objektum pontos alaprajzára vagyunk kíváncsiak, vagy kultúrtörténeti emlékek nyomait keressük a tájban. 

A speciális magyar kamera felvétele egy földvárrólForrás: Interspect

A fenti képeken is látszódik, hogy a különböző csatornák kiemelik az egykori építményeket a környezetükből. A felvétel repülőgépbe szerelt mérőkamerával készült, így nagy területeket lehet feltérképezni. 

A módszer azonban nem új, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutatóintézet szakemberei már a hetvenes években is alkalmazták a multispektrális technológiát archeológiai légi felmérésekhez.

Most azonban a csoport olyan digitális mérőberendezéseket készíthet, amik az adott felméréshez a legmegfelelőbbek, és már nemcsak a színes és infravörös, de az ultraibolya spektrumot is használják. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK