Megkapta büntetését a bitcointolvaj titkosügynök

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Több évre ítélték azt az amerikai titkosügynököt, aki megvalósította minden bitcoinos rémálmát: elszipkázta a virtuális valutát a saját számlájára.
Vágólapra másolva!

Újabb ítélet született a Silk Road ügyében, az egykori hírhedt drogáruház után nyomozó titkosügynököt 6,5 év börtönbüntetésre ítélték. Carl Mark Force, a Kábítószerellenes Hivatal ügynöke több mint 450 ezer dollárt szivattyúzott ki a rendszerből, és utalt át saját számlájára, miközben beépülve nyomozott a bűnözők után.

A bíró különösen felháborítónak találta, hogy az ügynököt

az izgalom és a pénz motiválta,

valamint a gondolat, hogy egyszer megfilmesíthetik életét, vagy könyv születhet belőle.

78 hónapos büntetése ugyan enyhébb lett, mint a kormány által javasolt 87 hónap, de jóval több, mint a védőügyvéd által kért 48 hónapnyi börtönbüntetés.

Az állapota épp elég büntetés

Ivan Bates, Force védőügyvédje elmondta, a férfi

súlyos mentális problémával küzd, ez pedig felér egy életfogytig tartó büntetéssel.

"Így is, úgy is börtönben éli le életét. Elvesztette a munkáját, a házassága véget ért, oda lett minden" - mondta az ügyvéd.

A jogász szerint egy korábbi, 2008-as munkát követően nem is szabadott volna engedni, hogy Carl Mark Force ismét beépített ügynökként végezze munkáját. Akkor annyira elvesztette a valósággal való kapcsolatot, hogy két évig nem térhetett vissza a munkába.

Nem egyedül dolgozott

Force társa Shaun Bridges, a washingtoni Fehér Ház védelmét biztosító Secret Service egykori tagja volt. Ketten együtt összesen 20 ezer bitcoint utaltak át saját bankszámláikra, ez mai árfolyamon is több mint 5 millió dollárt(!), azaz mintegy másfél milliárd forintot jelent.

A két ügynök gyakorlatilag

megvalósította azt, amitől a bitcointulajdonosok eddig a legjobban féltek:

egyik napról a másikra eltűnt a felhasználók minden pénze.

A "drog eBayének" is nevezett Silk Roadon kábítószer mellett hamis papírokat és akár fegyvert is be lehetett szerezni, sőt, még bérgyilkost is rendelhettek a felhasználók. A tulajdonost, Ross Ulbrichet május végén ítélték életfogytig tartó bönrtönbüntetésre.