Akár fél percbe is telhet, mire egy hanghívás után ismét az útra tudunk figyelni. Ugyanolyan veszélyes, mintha vezetés közben előkapnánk a telefont.

A hangvezérelt technológiáknak köszönhetően egy kézzel sem kell elengednünk a kormányt ahhoz, hogy telefonáljunk. Bár ez biztonságos és kényelmes megoldásnak tűnik, valójában veszélyesebb, mint gondolnánk.

Egy nemrég végzett kutatás szerint nem járunk jobban azzal, ha vezetés közben az autónak diktáljuk be az üzenetet ahelyett, hogy kézzel pötyögnénk be.

Siri és társai koránt sem biztonságosakForrás: AFP/Mandy Cheng

A kutatók a Microsoft Cortana, Apple Siri és Google Now asszisztensekkel, valamint az autókba épített rendszerekkel tesztelték azt, hogyan hat azok használata a sofőr reakcióidejére és összpontosító képességére.

A tesztalanyokat arra kérték, hogy vezetés közben hívjanak fel valakit, váltsanak zenét, vagy küldjenek egy egyszerű üzenetet. Az eredmény szerint egy 40 kilométer/órával vezető sofőr a hívás után 27 másodpercig még mindig figyelmetlen volt, és nem tudott teljes erővel összpontosítani az útra.

Ez ugyanolyan hosszú idő, mintha hagyományos módon látták volna el a feladatokat. Ráadásul a hangalapú üzenetek bediktálása a korrekciók miatt sokszor több ideig tart, mint kézzel bevinni, és a reakcióidőre is negatívan hat.

Az időseknek sem hasznosabb a megoldás: az ő esetükben még hosszabb idő kell a visszaálláshoz, mint a fiataloknak.

Mivel a figyelmetlenség az első számú ok a közúti balesetekben, a pszichológusok javaslata szerint inkább mellőzzük a hangvezérelt technológiák használatát.