Az Apple azt állítja, hogy az új operációs rendszert használó iPhone-okba akkor sem tudnának belenézni a hatóságok, ha szeretnének.

Az Apple szerint egyszerűen lehetetlen kiszedni egy lezárt iPhone-ból a rajta tárólt adatokat. A céget egy New York-i szövetségi bíró szólította fel, hogy segítsenek belenézni egy nyomozás során lefoglalt iPhone-ba.

Az Apple azonban el kellett keserítse a nyomozókat: állításuk szerint azon lezárt telefonokhoz, amik iOS 8-at, vagy annál újabb rendszert használnak, lehetetlen hozzáférni, még számukra is. Ennek oka, hogy a szoftver megjelenése óta még komolyabb titkosítást alkalmaznak az adatok megőrzése érdekében.

Ugyanakkor a régebbi iPhone-okat fel tudják oldani a hatóságok kedvéért.A cég szerint felhasználóik 90 százaléka már az újabb rendszereket használja, ám a maradék 10 százalékhoz (köztük a nyomozáshoz szükséges telefonhoz) képesek hozzáférni. Ettől függetlenül arra kérik a bíróságot, ne kényszerítse őket a telefonok feloldására, mivel ez az Apple és a vásárlók közti bizalmat veszélyeztetheti.