Lehetetlen feltörni az új iPhone-okat

iphone 6s kína címlapi kép
A customer uses her new smartphone during the release of the iPhone 6s at an Apple store in Shanghai on September 25, 2015. Apple launched the new iPhone 6s and iPhone 6s Plus on September 25 featuring 3D touch screen technology. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az Apple azt állítja, hogy az új operációs rendszert használó iPhone-okba akkor sem tudnának belenézni a hatóságok, ha szeretnének.
Vágólapra másolva!

Az Apple szerint egyszerűen lehetetlen kiszedni egy lezárt iPhone-ból a rajta tárólt adatokat. A céget egy New York-i szövetségi bíró szólította fel, hogy segítsenek belenézni egy nyomozás során lefoglalt iPhone-ba.

Az Apple azonban el kellett keserítse a nyomozókat:

állításuk szerint azon lezárt telefonokhoz, amik iOS 8-at, vagy annál újabb rendszert használnak, lehetetlen hozzáférni, még számukra is. Ennek oka, hogy a szoftver megjelenése óta még komolyabb titkosítást alkalmaznak az adatok megőrzése érdekében.

Ugyanakkor

a régebbi iPhone-okat fel tudják oldani a hatóságok kedvéért.

A cég szerint felhasználóik 90 százaléka már az újabb rendszereket használja, ám a maradék 10 százalékhoz (köztük a nyomozáshoz szükséges telefonhoz) képesek hozzáférni. Ettől függetlenül arra kérik a bíróságot,

ne kényszerítse őket a telefonok feloldására,

mivel ez az Apple és a vásárlók közti bizalmat veszélyeztetheti.