Amerika törvénnyel lép fel a kiberbiztonságért

Putyin, Obama
Russia’s President Vladimir Putin (L) welcomes US President Barack Obama at the start of the G20 summit on September 5, 2013 in Saint Petersburg. Russia hosts the G20 summit hoping to push forward an agenda to stimulate growth but with world leaders distracted by divisions on the prospect of US-led military action in Syria. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
Megszavazták Amerikában azt a törvényt, ami arra ösztökéli a magánszektort, hogy bizalmas információkat osszon meg a kormánnyal. A cél a kibervédelem erősítése, ez azonban visszafelé is elsülhet.
Vágólapra másolva!

Törvénnyel ösztönzik az amerikai magánszektort, hogy biztonságtechnikai és személyes adatokat osszon meg a kormánnyal.

A szenátus által döntő többségben megszavazott tervezet az Egyesült Államok vezetése szerint

a nemzeti kibervédelmet szolgálja,

kritikusok azonban az információszabadság károsodásáról beszélnek.

Többek között orosz hackerek is támadák Amerikát Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az internetes adatmegosztást ösztönző kiberbiztonsági törvény (Cybersecurity Information Sharing Act - CISA) értelmében a nagyvállalatok úgy adhatnak át bizalmas adatokat a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (National Security Agency - NSA), hogy emiatt nem foghatók perbe: teljes körű jogi védettséget élveznek a trösztellenes és fogyasztói-adatvédelmi törvényekkel szemben.

Fontos kiemelni, hogy szó sincs kötelezettségről:

a cégek dönthetnek az adatok megtartása mellett. Ugyanakkor a jogi védelem miatt megérheti a vállalatoknak a dolog, főleg, hogy az együttműködők kiléte titokban marad. Az sem derül ki, miféle adatokat osztanak meg a kormánnyal.

Kettős mérce

Bár a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel szemben megingott a bizalom, a kormány emlékeztetett rá: az utóbbi időben

több jelentős amerikai vállalatot ért összehangolt kibertámadás.

Többek között olyan cégek váltak hackerek célpontjává, mint a Home Depot áruházlánc, a J.P. Morgan Chase & Co. bank, illetve a Sony Pictures. Utóbbi adatbázisát amerikai feltételezések szerint észak-koreai támadók törték fel.

Az üzleti szféra több szereplője, valamint az amerikai kereskedelmi kamara szerint

a CISA segíthet megelőzni ezeket a támadásokat.

A kritikusok szerint azonban csak arra jó, hogy a Patriot Act lejárta után is legyen mivel hozzásegíteni az NSA-t a polgárok személyes adataihoz.