A gifek: azaz a mozgó, vibráló képek már több mint 25 éve az internetes kultúra részei. Ennyire azonban még sosem voltunk oda értük, mint manapság. A jövő kommunikációja mégis a személyesebb hang- és videoüzenet, vagy a hologram lehet.

Nap mint nap osztjuk tovább a legtündéribb macskás (vagy éppenséggel táncoló robotos) videókat, a közösségi médiában minden az emojik, animált matricák és végtelenített mozgóképek körül forog. 

Ahogyan azt Mary Meeker idei internetes trendekről szóló tanulmánya is megerősíti, a világhálót rohamtempóban hódította meg a videó   – abból is a minél rövidebb változatok. 

Bizony ám! - az egyre rövidebb mozgóképeké a jövőForrás: Yosub

Az olyan techóriások, mint a Facebook és az Apple idei újdonságai is mind erre következtetnek. 

A Facebookon rövid mozgóképet is beállíthatunk profilképnek (ez első körben még csak az Egyesült Államokban működik). Ez azonban nem .gif formátumban lesz, hanem egy folyamatosan ismétlődő minivideó képében.

Megelevenednek a profilképekForrás: Facebook

Ilyet a legkönnyebben egy új iPhone 6S és 6S Plus mobillal készíthetünk. A készülékkel beépített funkcióként érkezett ugyanis a Live Photos. Ha bekapcsoljuk, minden egyes fotó elkészülése előtti és utáni 1,5 másodpercet is megörökíthetjük, végeredményben "bemozdítva" a képet.

A fotó elkészülte előtt és után is rögzít pár másodpercet az iPhoneForrás: Apple

Az Instagram egy hete rukkolt elő a Boomerang nevű alkalmazással. Ezzel egy másodperces, gifszerű videókat készíthetünk, és már a megjelenése napján hatalmas sikert aratott. A gifek nyomdokain haladó rövidke videók sorra lepik el az internetet, de még mindig imádjuk a hagyományos formátumot is.

Pici, gyors és vicces

Az apró, hang nélküli gifek már több mint 25 éve a netes kultúra részei, és bár ez az egyik legrégebbi netes képformátum, sosem volt ennyire kedvelt,  mint napjaink médiájában. 

Egykor még főleg weboldalak díszítésére szolgáltak a mozgó-villogó animációk, ma pedig leginkább közösségi oldalakon, fórumokon és csevegőappokban használjuk őket érzéseink kifejezésére. A tavasszal megújult Facebook Messengerhez például rengeteg ilyen kiegészítő érkezett

A Gifjam hatalmas filmes és sorozatos adatbázissal rendelkezikForrás: Origo

A gifek ma már a szórakoztatás falatnyi eszközei, amivel kifejezhetjük a döbbenetet, a szarkazmust, a gúnyt, vagy egyszerűen csak jót derülünk rajtuk. 

Baba Cha-Cha

Az első világszerte elterjedt gifre még a húszas éveikben járó olvasók is emlékezhetnek: a táncoló babát 1996-ban készítette el John Woodell egy videóból.

A táncoló baba volt az egyik első vírusvideóForrás: Character Studio

A motívum aztán számos filmben, sorozatban, klipben, reklámban és videojátékban is megjelent.

A Graphics Interchange Format (GIF) néven bemutatott képformátum azonban már jóval korábban létezett, első verzióját 1987-ben mutatta be a CompuServe. Minden magára valamit is adó honlapon volt mozgó e-mail jel (@) vagy pörgő földgömb.

Az új webes technológiák megjelenésével aztán a gif majdnem teljesen eltűnt a süllyesztőben, de a gyorsan terjedő internetes mémek és cinemagramok életben tartották, sőt, feltámasztották.   Azóta az internet egyik legkedveltebb szórakoztató eleme. Elterjedését segítették az olyan szolgáltatások, mint az Imgur, a Tumblr és a Giphy. 

A "gifelést", azaz a gif készítését takaró igét 2012-ben választották az év szavának az amerikai Oxford szótár szerkesztői. Nem is maga a képformátum, hanem a rövid, egy-egy eseményre reflektáló mozgókép készítése kapta az elismerést. 

"A gif a popkulturális mémek hordozójából komoly, a tudományban és az újságírásban is használt eszközzé vált"  – fogalmazott akkor Katherine Martin, az amerikai Oxford University Press vezető szerkesztője. 

Rögtön fogyasztható

A gifek népszerűségének egyik oka az, hogy a használata lényegesen kényelmesebb és gyorsabb, mint a hosszú videóké. A videók elindításához és betöltéséhez nem csak sávszélesség, de idő is kell,  ám a felhasználók nagy része lusta rákattintani a lejátszás gombra, vagy egyáltalán nem érdekli őket. 

A sokak számára idegesítő, automatikusan elinduló Facebook-videók célja is ennek a lépésnek a kiküszöbölése volt, és az azonnali figyelemfelkeltés. Az érdeklődést másodpercek alatt kell felkelteni:  erre jó az önállóan mozgásba lendülő gif, ami képes többet mondani ezer szónál. 

A Zuckerberget alakító színész A közösségi háló című filmbenForrás: Origo

Tömör és kifejező közlési formája miatt az újságírásban is egyre gyakrabban használják, főleg azért, mert komplett történetek, folyamatok ábrázolására is alkalmas. Ezen a képen például az NBA története szerepel egyetlen gifbe sűrítve, de azt is megnézhetjük, hogyan láttuk a Plutót az elmúlt nyolcvan évben.

A New York Times szerint a gif látványos feltámadására a mobil platform térnyerése is rátesz egy lapáttal. A mai készülékek már nem támogatják a Flash technológiát, a gif pedig remek alternatíva az animációk kiváltására.

Sokkal többet nyom azonban a latba, hogy miután a csevegőappokba költöztek,  egyre többet kommunikálunk velük.  A Messengerhez külön letölthető Giphy alkalmazás könyvtárában minden érzésre és helyzetre akad legalább egy gif, legyen az egy sóhaj, egy ismert mém vagy egy sorozatból kivágott jelenet.

A Szomszédok sorozatból készített ismert gifForrás: Origo

Giffel hipnotizálnak

Hogy a gif nem csak az unatkozó tinédzserek szórakozása, bizonyítja az is, hogy a cégek marketingstratégiájában is egyre több teret kap ez a formátum. A Giphy kreatív csapatát például olyan nagy nevek kérték fel gifek készítésére, mint a KitKat, a Bacardi és a Toyota.

A Paramount Pictures egyenesen a Terminator Genisys promójához foglalkoztatta a cég szakembereit, hogy a filmből készített jelenetekből készítsenek a tinédzserek számára vonzó, tovább osztható mozgóképeket.

A Paramount a Giphyvel népszerűsítette az új Terminátor filmetForrás: Terminator Twitter-oldala

A Tumblr Creatrs nevű szolgáltatása idén januárban indult. A gyakorlatban egy reklámügynökség: az alkotókat köti össze a márka képviselőivel. A legyártott videókkal, miniblogokkal és mozgóképekkel főleg az új évezred gyermekeit próbálják megcélozni. 

"A gif az első számú tartalom, amit akarnak" – mondta David Hayes, a Tumblr kreatív vezetője. Az általa irányított csapat az elmúlt hat hónapban háromszor annyi kampányt készített el, mint tavaly, a tartalom 90 százaléka volt gif. 

A gif népszerűsége számokban: 

  • A Tumblr mikroblog oldalán naponta 23 millió gifet posztolnak. 
  • A Facebook Messenger megújulása óta a felhasználók több mint ötmillió animációt küldenek naponta. 
  • A Slack munkahelyi közösségi oldalon keresztül több mint kétmillió gifet küldenek havonta. 

Hallatjuk a hangunkat

Ha üzenetküldésről van szó, akkor egyre inkább kaphatók vagyunk a személyesebb megoldásokra. Bár a gif és a matrica kifejező, mégsem "mi" vagyunk. Az olyan népszerű üzenőappok, mint a WhatsApp vagy a Messenger nem hiába él a hang- és videohívás, illetve -üzenetek lehetőségével. 

Hogy a képernyőn való bogarászás helyett jobban szeretünk beszélni,  arra a népszerű kínai közösségi app, a WeChat a legjobb példa. A kínaiak kevesebb mint napi két szöveges üzenetet küldenek, mert sokkal szívesebben használják a rövid hangfelvételeket. 

Pekingben mindennapos látvány, ahogy a mobillal walkie talkie-znakForrás: Giffffr

Pekingben mindennapos látvány, hogy az emberek úgy beszélnek a metrón, mintha walkie talkie-znának,  a chatablakok pedig javarészt lejátszható hangklipekből állnak, és csak elvétve tartalmaznak szöveget. Hasonló látványt nyújt az argentinok WhatsApp-ablaka: inkább hangüzenetek küldenek szöveg helyett. 

A videochat is virágzik, ebből sem akar kimaradni senki. A Viber és a Snapchat tavaly építette be a videoüzenet lehetőségét, de vannak kifejezetten erre fejlesztett appok is, mint például a Glide.

A kínai WeChat októberben rukkolt elő a többszemélyes videobeszélgetéssel. Hasonlóan járt el a Skype: a csoportos csevegéshez ráadásul már regisztrálni sem kell, elég, ha egy felhasználó meghívót küld a többi tagnak. 

Úgy tűnik, hogy a végtelenített, vicces mozgóképek mellett ez a következő meghatározó trend az internetes kommunikációban. Kérdés: mit hoz majd a jövő, és vele együtt a hologramok, a virtuális és kiterjesztett valóság?