Sokat kémkednek az androidos appok

2015.11.05. 11:50

Az androidos appok kétharmada személyes adatokat oszt meg harmadik féllel, de persze az iOS alkalmazásai sem szentek. Kiderült, hogy túl kíváncsiak a mobilok.

Túl sok információt osztanak meg másokkal a mobilalkalmazások, állapította meg egy kutatócsoport. Összesen 110 ingyenes androidos és iOS-es appot vetettek teszt alá, az eredmények szerint az Android többet kutakodik az Apple szoftverénél.

Az androidos appok 73 százaléka osztott meg személyes adatot harmadik féllel, ideértve az e-mailcímet és a felhasználó valódi nevét. iOS-en ugyanez az arány 47 százalék - csekélyebb, de még mindig riasztó.

Ennél is aggasztóbb viszont, hogy az androidos szoftverek 93 százaléka egy idegen doménhez próbált csatlakozni. A szakértők szerint ez a Google egy saját háttérfolyamata lehet.

A kutatók kiemelik: az alkalmazások többsége részletes leírást tartalmaz a megosztott adatokat illetően, ezt a felhasználók szerződésben érvényesítik. Azaz sokan minden elővigyázatosság nélkül töltenek le olyan appokat, amik aztán mindenféle kényes információt szórnak szét az interneten.

A jelentést bővíteni szeretnék a szakértők, hogy kiderüljön, pontosan mekkora forgalmat generálnak a szóban forgó appok, és hogyan lehet elkerülni a nemkívánatos adatmegosztást.

KAPCSOLÓDÓ