Végre tényleg elkészült a Windows 10

windows 10 fall update cover
Visitors try out Windows 10, the latest operating system from US software giant Microsoft, during a launch event in Seoul on July 29, 2015. Microsoft is aiming to build lasting relationships with the operating system Windows 10 seen as critical to reviving the fortunes of the once-dominant tech giant. AFP PHOTO / JUNG YEON-JE
Vágólapra másolva!
Útjára indította a Windows 10 első nagy frissítését a Microsoft. A javítócsomag számtalan apróságon változtat, gyorsítja, stabilizálja a rendszert, valamint a külalakot is barátságosabbá varázsolja. Ezen felül könnyebb lesz aktiválni a programot, megháromszorozódik a Skype, Cortana pedig okosodik, de nem annyira, hogy zavarba hozza a felhasználót. A tabletek szerelmesei is örülhetnek, a redmondiak gondoltak rájuk is.
Vágólapra másolva!

Megjelent a Windows 10 első igazi frissítése. A Fall Update-nek, azaz őszi fejlesztésnek nevezett csomag 1511-es verziószámra emeli a nyár végén kiadott szoftvert.

Elsősorban hibajavításokat, valamint olyan funkciókat tartalmaz, amiket eredetileg az operációs rendszer megjelenésére szántak, csak épp nem maradt már idő befejezni őket. Kezdjük a legjobb hírrel:

eztán Windows 7, 8 vagy 8.1-es kulccsal is aktiválható a Windows 10.

Hogy ez eddig miért nem működött, csak a Microsoft tudja. Az azonban biztos, hogy sok kellemetlenségtől kíméli meg azokat a frissítésen átesett felhasználókat, akik teljesen üres gépre szeretnék feltelepíteni a rendszert.

A Start menüben megjelent egy újabb oszlop, csoportosíthatjuk az appokat Forrás: Origo

Változnak az appok

Az alkalmazásokkal sokat babrált a cég. A Skype például három különálló appal van jelen a frissített rendszerben.

Egy Telefon, egy Üzenetek, valamint egy Skype-videóhívás alkalmazással.

Előbbi hanghívásokra, a középső chatelésre, míg az utolsó videofonálásra született, és a Windows 8-as, egészablakos appot hivatottak felváltani. Ezeket leszámítva persze megmarad a Skype Asztali Alkalmazás is, amin mindent egyszerre lehet, csak épp nincs egybeolvasztva az operációs rendszerrel.

A Sway egy új app, amivel dinamikus prezentációk készíthetők Forrás: Origo

Megjelent továbbá egy Sway nevű app,

amivel közepesen látványos prezentációkat, oktatóanyagokat lehet készíteni. Különlegessége, hogy dinamikus diákat támogat, azaz például lehetőséget nyújt Google Térkép, tweetek vagy videók beillesztésére.

Reklámok a Windows 10-ben

Ha már appok, újdonság, hogy a Start menüben megjelennek a reklámok. A rendszer a felhasználó által használt alkalmazások alapján ajánl más, a Windows 10 piactéren elérhető programokat.

A vállalat célja, hogy egyre többen használják a Store-t, az ugyanis még mindig nem olyan népszerű, mint az iTunes vagy a Google Play.

Ez teljesen opcionális: a beállítások között ki lehet kapcsolni a hirdetéseket.

Cortana is okosodott, és az appokra is nagyobb hangsúlyt fektetnek Forrás: Origo

A Start menü egyébként fejlődött: már nem csak 512 alkalmazás fér el benne, hanem 2048. Továbbá a menürendszer is átláthatóbbá vált, könnyebb keresni benne, eztán akár appcsoportokat is létre lehet hozni. A jobb egérgombbal több opció is előjön, az alkalmazások ikonjait könnyedén átméretezhetjük, törölhetjük.

Akiket idegesített, hogy a Windows 10-ben nem, vagy csak nagyon nehézkesen változtathatták a fejléc és a tálca színét, örülhetnek,

ez ugyanis pofon egyszerűvé vált a Fall Update-tel.

Apróság, mégis sok felhasználó arcára csal vele mosolyt a Microsoft.

Van, ami még most sem az igazi

Az Edge böngésző is javul kicsit, igaz, nem eleget: megjelent a fülek előnézete, illetve minden Windows 10-es készüléken szinkronizálhatóvá váltak a kedvencek és a böngészési előzmények.

Külső bővítmények telepítésére azonban még mindig nincs mód -

a Microsoft azt mondja, dolgoznak rajta, csak késnek.

Addig azonban valószínűtlen, hogy sokan Edge-re váltanak Chrome-ról vagy Firefoxról.

Az Edge-ben már van előnézet a füleken, de bővítmények még mindig nincsenek Forrás: Origo

Cortana, a virtuális asszisztens is okosodik picit, bár Sirivel még mindig nem veszi fel a versenyt. Szinkronizálja a híváslistát, figyelmeztet az el nem olvasott üzenetekre, valamint követi a megjelölt eseményeket, és folyamatos tájékoztatást ad azok helyzetéről. Használatához egyébként nincs többet szükség Microsoft-fiókra.

Tablettel is egyszerűbb lesz

A hordozható készülékek tulajdonosai is örülhetnek. Végre a Windows 10 is kapott eszközkereső funkciót, így az elveszett (vagy ellopott) notebookok, tabletek GPS-e jelet adhat arról, hol van épp a készülék.

Az alkalmazások választható meghajtókra telepíthetők,

így ha mondjuk megtelt a tablet háttértára, kiválasztjuk az SD kártyát és le tudjuk tölteni rá a kiszemelt appot.

Hordozható készülékeken is könnyebb használni a frissített Windows 10-et Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az érintőfelületek is jobban együttműködnek a rendszerrel.

A futó programokat például úgy zárhatjuk be, ahogy Windows 8-on tettük, azaz hogy lehúzzuk őket a képernyő aljára. A csempés átméretezés is visszatért: akár két egymás mellett megnyitott program ablakaival is machinálhatunk egyszerre.

A rendszer tapasztalataim szerint gyorsult is, valahogy gördülékenyebb használni. Nálam a Fall Update letöltése nem változtatta meg az egyéni beállításokat, de többen panaszkodtak, hogy a frissítés után mindent gyári szintre rakott vissza a Windows.

Ez egyébként messze nem az utolsó frissítés:

a Microsoft évente szeretne kiadni egy-egy nagyobb csomagot, így biztosítva a szoftver hosszú élettartamát.