Végre tényleg elkészült a Windows 10

2015.11.13. 06:34

Útjára indította a Windows 10 első nagy frissítését a Microsoft. A javítócsomag számtalan apróságon változtat, gyorsítja, stabilizálja a rendszert, valamint a külalakot is barátságosabbá varázsolja. Ezen felül könnyebb lesz aktiválni a programot, megháromszorozódik a Skype, Cortana pedig okosodik, de nem annyira, hogy zavarba hozza a felhasználót. A tabletek szerelmesei is örülhetnek, a redmondiak gondoltak rájuk is.

Megjelent a Windows 10 első igazi frissítése. A Fall Update-nek, azaz őszi fejlesztésnek nevezett csomag 1511-es verziószámra emeli a nyár végén kiadott szoftvert.

Elsősorban hibajavításokat, valamint olyan funkciókat tartalmaz, amiket eredetileg az operációs rendszer megjelenésére szántak, csak épp nem maradt már idő befejezni őket. Kezdjük a legjobb hírrel: eztán Windows 7, 8 vagy 8.1-es kulccsal is aktiválható a Windows 10. Hogy ez eddig miért nem működött, csak a Microsoft tudja. Az azonban biztos, hogy sok kellemetlenségtől kíméli meg azokat a frissítésen átesett felhasználókat, akik teljesen üres gépre szeretnék feltelepíteni a rendszert.

A Start menüben megjelent egy újabb oszlop, csoportosíthatjuk az appokatForrás: Origo

Változnak az appok

Az alkalmazásokkal sokat babrált a cég. A Skype például három különálló appal van jelen a frissített rendszerben.Egy Telefon, egy Üzenetek, valamint egy Skype-videóhívás alkalmazással.

Előbbi hanghívásokra, a középső chatelésre, míg az utolsó videofonálásra született, és a Windows 8-as, egészablakos appot hivatottak felváltani. Ezeket leszámítva persze megmarad a Skype Asztali Alkalmazás is, amin mindent egyszerre lehet, csak épp nincs egybeolvasztva az operációs rendszerrel.

A Sway egy új app, amivel dinamikus prezentációk készíthetőkForrás: Origo

Megjelent továbbá egy Sway nevű app, amivel közepesen látványos prezentációkat, oktatóanyagokat lehet készíteni. Különlegessége, hogy dinamikus diákat támogat, azaz például lehetőséget nyújt Google Térkép, tweetek vagy videók beillesztésére.

Reklámok a Windows 10-ben

Ha már appok, újdonság, hogy a Start menüben megjelennek a reklámok. A rendszer a felhasználó által használt alkalmazások alapján ajánl más, a Windows 10 piactéren elérhető programokat.

A vállalat célja, hogy egyre többen használják a Store-t, az ugyanis még mindig nem olyan népszerű, mint az iTunes vagy a Google Play.

Ez teljesen opcionális: a beállítások között ki lehet kapcsolni a hirdetéseket.

Cortana is okosodott, és az appokra is nagyobb hangsúlyt fektetnekForrás: Origo

A Start menü egyébként fejlődött: már nem csak 512 alkalmazás fér el benne, hanem 2048. Továbbá a menürendszer is átláthatóbbá vált, könnyebb keresni benne, eztán akár appcsoportokat is létre lehet hozni. A jobb egérgombbal több opció is előjön, az alkalmazások ikonjait könnyedén átméretezhetjük, törölhetjük.

Akiket idegesített, hogy a Windows 10-ben nem, vagy csak nagyon nehézkesen változtathatták a fejléc és a tálca színét, örülhetnek, ez ugyanis pofon egyszerűvé vált a Fall Update-tel. Apróság, mégis sok felhasználó arcára csal vele mosolyt a Microsoft.

Van, ami még most sem az igazi

Az Edge böngésző is javul kicsit, igaz, nem eleget: megjelent a fülek előnézete, illetve minden Windows 10-es készüléken szinkronizálhatóvá váltak a kedvencek és a böngészési előzmények.

Külső bővítmények telepítésére azonban még mindig nincs mód - a Microsoft azt mondja, dolgoznak rajta, csak késnek. Addig azonban valószínűtlen, hogy sokan Edge-re váltanak Chrome-ról vagy Firefoxról.

Az Edge-ben már van előnézet a füleken, de bővítmények még mindig nincsenekForrás: Origo

Cortana, a virtuális asszisztens is okosodik picit, bár Sirivel még mindig nem veszi fel a versenyt. Szinkronizálja a híváslistát, figyelmeztet az el nem olvasott üzenetekre, valamint követi a megjelölt eseményeket, és folyamatos tájékoztatást ad azok helyzetéről. Használatához egyébként nincs többet szükség Microsoft-fiókra.

Tablettel is egyszerűbb lesz

A hordozható készülékek tulajdonosai is örülhetnek. Végre a Windows 10 is kapott eszközkereső funkciót, így az elveszett (vagy ellopott) notebookok, tabletek GPS-e jelet adhat arról, hol van épp a készülék.

Az alkalmazások választható meghajtókra telepíthetők, így ha mondjuk megtelt a tablet háttértára, kiválasztjuk az SD kártyát és le tudjuk tölteni rá a kiszemelt appot.

Hordozható készülékeken is könnyebb használni a frissített Windows 10-etForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az érintőfelületek is jobban együttműködnek a rendszerrel.

A futó programokat például úgy zárhatjuk  be, ahogy Windows 8-on tettük, azaz hogy lehúzzuk őket a képernyő aljára. A csempés átméretezés is visszatért: akár két egymás mellett megnyitott program ablakaival is machinálhatunk egyszerre.

A rendszer tapasztalataim szerint gyorsult is, valahogy gördülékenyebb használni. Nálam a Fall Update letöltése nem változtatta meg az egyéni beállításokat, de többen panaszkodtak, hogy a frissítés után mindent gyári szintre rakott vissza a Windows.

Ez egyébként messze nem az utolsó frissítés: a Microsoft évente szeretne kiadni egy-egy nagyobb csomagot, így biztosítva a szoftver hosszú élettartamát.

Minden, ami Windows 10 az Origón: