Jövőre tovább terjed a valóság, mindent átsző a kibertér

microsoft hololens játék game
Vágólapra másolva!
Az Asus bejelentette, hogy kiterjesztett valóság eszközt dob piacra, ráadásul már jövőre. Ennél többet nem árultak el a készülő termékről, de lehetséges, hogy a Microsoft HoloLens egy olcsóbb verziójáról van szó, ami egyben a technológia elterjedésének kulcsa lehet.
Vágólapra másolva!

Ma már szinte elkerülhetetlen, hogy egy nagyobb technológiai eseményen ne találkozzunk virtuális valóság (VR) eszközökkel. Az Oculus Rift sikerén felbuzdulva a nagy cégek sorra mutatják be saját termékeiket,

senki sem akar kimaradni a következő forradalomból.

Az első újhullámos (mert már azért volt pár virtuális sisak, legutóbb a '90-es években tűnt úgy, hogy ellepik a piacot, de aztán mégsem) készülékek jövőre kerülnek kereskedelmi forgalomba, ahhoz viszont sok időnek kell eltelnie, hogy ezek a tömegek számára is megfizethető árkategóriába süllyedjenek. Az említett Oculus Rift például önmagában is drága játékszer lesz, ám

ahhoz, hogy jól működjön, erős PC is kell majd.

Az Oculus Rift izgalmas készülék, de komoly PC-t igényel Forrás: AFP/Robyn Beck

Bár a figyelem oroszlánrészét a VR kapja, a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR) sem tűnt el a Google okosszemüvegével együtt.

Ezen a területen egyelőre csak a Microsoft fejleszt versenyképes, kifejezetten piacra szánt eszközt.

Ugyanakkor egyre többen vetnek rá szemet.

Például az Asus, akik szerint a kiterjesztett valóság sokkal inkább része lesz az emberi életének, mint virtuális testvére.

Plusz réteg a világhoz

Az AR-szemüvegek a virtuális sisakokkal ellentétben nem egy szimulált környezetet hoznak létre, hanem a valódi világra helyeznek digitális elemeket. Mondhatni egy plusz vizuális réteget kapunk, amin 3D-s objektumok, feliratok, vagy komplett alkalmazások férnek el.

A felhasználási területek tárháza szinte végtelen:

orvosok, mérnökök, művészek egyaránt profitálhatnak a technológia nyújtotta lehetőségekből.

Nem spanyolviasz

A kiterjesztett valóság ötlete nem új, hordozható eszközzel azonban csak az utóbbi években próbálták eladni. A Google Glass nevű okosszemüveg egy grafikus felülettel bővítette mindazt, amit a viselője látott, és

bár a sajtó jórészt szerette, sajnos megbukott.

A Google Glass érdekes kísérlet volt, de nem vált be Fotó: Hajdú D. András - Origo

Egyrészt nagyon sokba került, másrészt nem használta ki igazán a technológiát - a Google mondjuk nem mondott le róla, teljesen átdolgozták és egy nagyvállalatoknak szánt termékként fogják ismét bemutatni valamikor.

A kiterjesztett valóságot 3D-grafikával vegyítő Microsoft HoloLens ezzel szemben már a kanyarban van,

és bár szintén a nagyvállalati szféra a fő célpont, a gyártó a szórakozásról is gondoskodik.

A redmondi cég idei Build konferenciáján elképesztő előadásokat láthattunk arról, hogyan lehet videojátékokat kivetíteni a HoloLensszel a saját nappalinkba, és miként segítené a munkát építészetben, tervezésben vagy az orvostudományban.

A HoloLensszel játszani is klassz lesz, kár, hogy nagyon sokba fog kerülni Forrás: Microsoft

Ezért azonban szintén borsos árat kell majd fizetni:

a fejlesztői verziók jövő év tavaszán jelennek meg, 3000 dolláros (870 ezer forint) árcímkével. Azt még egyelőre nem tudni, hogy milyen áron és formában lesz kapható a fogyasztói változat.

Az Asus szerint ez a jövő

Egyelőre nincs nyoma olyan hardvereknek, amik olcsóbb alternatívát kínálnának. Virtuális valóság esetén ott van a Samsung Gear VR (közel 30 ezer forint) vagy a Google Cardboard, ezekhez csak egy okostelefon kell.

Nemsokára érkezhet azonban a megoldás:

az Asus megszellőztette, hogy már jövőre saját AR-készüléket dob piacra, igaz, részleteket nem árultak el. A gyártó ugyanakkor elsősorban a fogyasztói piacot veszi célba, ott pedig nem lehet eladni egy közel egymilliós szemüveget.

Az Asus főleg a PC-s piacon ismert gyártó Forrás: Origo

A tajvani cég még októberben tárgyalt a Microsofttal arról, hogy

a HoloLens saját, olcsóbb verzióját kezdjék el gyártani,

elsőként a többi külsős cég között. Hogy az egyezség létrejött-e, és hogyan fog végül a HoloLenshez kapcsolódni, még nem egyértelmű.

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy a jövőre megjelenő Asus eszköz egy teljesen saját készülék lesz-e, vagy a HoloLens olcsósított verziója. Akárhogy is lesz viszont, egy biztos:

a konkurensek nem hagyják szó nélkül, hogy egyetlen gyártó arassa le a babérokat,

szóval AR-szemüvegek inváziójára számítunk.