Már a párizsi támadás előtt tudtak a terroristákról

2015.11.20. 10:14

A Telegramot állítólag sokkolta a hír, hogy terroristák használják a rendszerüket. Holott valójában már a párizsi támadások előtt tudtak róla.

Kiderült, hogy a Telegram orosz tulajdonosai már jóval a párizsi terrortámadások előtt tudták: az Iszlám Állam rendszeresen használja az általuk fejlesztett mobilapplikációt.

Tegnap az Origo is beszámolt a szélsőségesek kedvenc csevegőalkalmazásáról: a rendszer titkosított, a vezetőség pedig elzárkózik annak moderálásától, ezért ideális választás a terroristák számára.

A párizsi terrortámadások után mégis közbeszóltak a fejlesztők, és 78, az Iszlám Állammal összeköthető csatornát lőttek le.

Emellett egy közleményt tettek közzé:Felkavaró a tudat, hogy a Telegram publikus csatornáit az Iszlám Állam használja a terjeszkedéshez.

Az orosz milliárdos szerint ők nem hibáztathatókForrás: AFP/2015 Getty Images/Steve Jennings

Egy korábbi interjúból azonban kiderült, hogy nem csak most értesültek a terroristák jelenlétéről. Egy szeptemberi TechChrunch-rendezvényen Pavel Durov, a szolgáltatás egyik milliárdos alapítója beismerte: tud arról, hogy az Iszlám Állam használja a csatornáikat.Az őt interjúztató Mike Butcher megkérdezte, hogy nyugodtan alszik-e ennek tudatában. Dorov néhány kitérő válasz után azt mondta: a rendszerük szempontjából a titkosítás és a privát kommunikációhoz való jog a legfontosabb.

Durov úgy vélte: lényegtelen, hogy az ő rendszerüket használják a terroristák, mivel ha azt már nem éreznék elég biztonságosnak, csak keresnének maguknak egy másikat.

Szerinte ők, a szoftver üzemeltetői nem hibásak azért, mert az Iszlám Állam a Telegramon át szervezkedik, és nem is kell, hogy bűntudatuk legyen miatta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK