A facebookos kvízeket úgy töltögetik a felhasználók, mintha nem lenne holnap, pedig valójában komoly biztonsági kockázatot rejtenek. Akár adathalászatra is felhasználhatók, méghozzá teljesen legális eljárás keretében.

Futótűzként terjed a Facebook-felhasználók között egy kvíz, ami elméletileg elárulja, hogy mely szavakat használja legtöbbet az illető.

Csakhogy a program ennél sokkal többet tesz: egy halom személyes információt zsákol be, ezeket pedig az után is felhasználhatják az alkalmazás fejlesztői, hogy a kvíz kitöltője törölte magát a Facebookról.

A kvíz igényli az illető nevét, születési dátumát, teljes ismerőslistáját, az összes valaha posztolt tartalmat, minden lájkot, IP-címet, valamint azon eszközök leírását, amikről eléri a Facebookot.

Ártalmatlannak tűnik, pedig minden adat kell nekiForrás: Facebook

A fejlesztők persze mindezt teljesen legálisan kérik: amikor elfogadjuk a felhasználói feltételeket, beleegyezünk az adataink továbbadásába. Ezekkel később azt kezd a kvízt készítő cég, amit akar. El is adhatja őket harmadik félnek.

Nem bűncselekmény

Szakértők figyelmeztetnek: a kvízek és egyéb vírusként terjedő megosztások sok esetben csak arra jók, hogy adathalászatra használják őket. A felhasználók Facebookon tárolt információi ugyanis roppant értékesek.

Kirajzolható belőlük az illető érdeklődési köre, barátságai, szerelmi múltja, az, hogy miket olvas és miért, mit szeret és mit nem, mire hajlandó pénzt adni, és persze hogy mikor.

Azaz a felhasználó tulajdonképpen egy nyitott könyv.Ezekért az információkért reklámcékegktől kezdve a kiberbűnözőkig mindenki hajlandó fizetni - vagy akár fejleszteni egy appot, ami szépen összegyűjti, rendszerezi őket a kedvükért.

A Facebookon nagyon sok adatot tárolunk, ezekért egyesek milliókat fizetnekForrás: AFP/Saeed Khan

Néha lehetőség van rá, hogy a felhasználó manuálisan korlátozza az app adatigénylését - ezt mindenképp érdemes a minimumra redukálni, már ha mindenáron kvízekkel múlatjuk az időt.

És ha már kvíz: négy éve az indián nevére kíváncsi felhasználók tömegét csalta lépre egy Facebook-alkalmazás.

A kifejezetten magyar piacra fejlesztett szoftverről az Origo is beszámolt, igaz, a fejlesztők akkor azt állították: nem tudnak többet az emberekről, mint a Farmville.

Csak óvatosan!

Teljes biztonságban csak akkor lehet az ember, ha letiltja a gyanús alkalmazásokat, nem lájkolja az arra vadászó oldalak megosztásait, és úgy általában óvatos a közösségi portálon.

A Facebook egyébként tisztában van vele, hogy sokan nem épp rendeltetésszerűen használják az oldalt, és szép lassan felveszi a kesztyűt a kiberbűnözőkkel.

Nemrég bejelentették: az idegesítő, és sok esetben veszélyes játékmeghívók rendszerét is átalakítják.