A brit Raspberry Pi alapítvány nem viccelt, amikor mindennél olcsóbb és kisebb számítógépek gyártására adta a fejét: a szervezet legújabb, Zero nevű modellje 1500 forintba kerül, és még újságmellékletként is hozzá lehet jutni. 

Megjelent a Raspberry Pi Zero, az azonos nevű brit alapítvány minden eddiginél olcsóbb és kisebb számítógépe. A készülék mindössze 1500 forintba kerül, sőt az angliai vásárlók akár a szervezet saját újságjának mellékleteként is beszerezhetik. 

Ennyi pénzért persze nem szabad csodát várni, a Zero nem több egy 65x30 milliméteres nyomtatott áramkörnél, rajta processzorral, memóriával és USB-, valamint HDMI-portokkal. 

A Zero egy ötdolláros mellett - ennyibe kerül a készülékForrás: Raspberry Pi Foundation

Üzemeltetéséhez háttértárra (micro-SD kártya), képernyőre, billentyűzetre, és egérre van szükség. Valamint némi szakértelemre, lévén a Zero felépítése nem a PC-kre hajaz. Operációs rendszerből is csak olyan telepíthető rá, ami kezeli az ARM-processzorokat. 

Kicsi, de erős

A teljesítményre mindennek ellenére nem lesz panasz, a Zero 1 gigahertzes processzora és 512 megabájt memóriája számtalan feladatra alkalmas, akár játszani is lehet vele,  de persze kizárólag régebbi, alacsony rendszerigényű szoftverekkel. A Zero főegysége egyébként 40 százalékkal gyorsabb az első Raspberry Pi processzoránál. 

A Zero már most hatalmas siker, épphogy bejelentették, kifogyott a készlet, így az érdeklődőknek meg kell várniuk, mire az alapítvány munkatársai újabb példányokat szerelnek össze.

Számítógépet mindenkinek

A Raspberry Pi termékek azért ilyen olcsók, mert nem egy profitorientált cég készíti őket, hanem a Charity Commission for England and Wales nevű jótékonysági szervezet egyik ágazata. 

Az Raspberry Pi alapítvány célkitűzése, hogy minél több emberhez eljusson a modern számítástechnika,  ehhez pedig megfizethető, szinte fillérekért tömeggyártott készülékekre van szükség. 

Így fest egy teljes Raspberry Pi 2 készletForrás: Raspberry Pi Foundation

A Raspberryket elsősorban gyermekeknek ajánlják:  mivel nem kimondottan felhasználóbarát készülékekről van szó, a kicsik kénytelenek beletanulni a számítástechnika alapjaiba, ezt követően pedig a programozásba is belekóstolhatnak. 

Szinte mindenre jók

Mivel azonban roppant sokoldalú gépekről van szó, minden kütyübolond talál módot a felhasználásukra. Gyakori például, hogy Linux vagy Android operációs rendszerrel turbózzák fel a Raspberryket, majd multimédia-lejátszóként használják őket. 

A készülékcsalád három főbb modellből áll,  ezek közül a tavasszal megjelent Raspberry Pi 2 a legerősebb. Szemben a most megjelent, egymagos Zeróval, az RP2-nek négymagos főegysége és 1 gigabájt memóriája van. 

Az Egyesült Királyságban egyébként komolyan veszik az ifjúság informatikai oktatását. A BBC például nemrég egymillió gyermekhez juttatott el egy saját fejlesztésű, szintén nagyon olcsó kis komputert.