Magyar család hozta össze az adventi meseappot

2015.12.01. 06:00

Rekordidő alatt készült el, családi összefogással az az adventi mesenaptár, amely csoki helyett tanulságos történetekkel és az együtt töltött idővel ajándékozza meg a gyerekeket a december elsejétől kezdődő időszakban. Minden napra egy mese, lehetne ez a mottó.

Mira tejfehérje-érzékeny, Emma pedig cukorbeteg, így nem kaphatnak klasszikus, csokival töltött adventi naptárat" - meséli Sebestyén Diána, az Adventi Mesenaptár szellemi alkotója, hogyan is született meg az applikáció.

A hihetetlenül fiatal, hatgyermekes édesanya, másfélszeres nagymama (úton van a második unoka) legkisebb lányát kívánta meglepni. Mirának aztán jó ötlete támadt. "Megígértette velem, hogy minden este elalvás előtt mondok neki egy mesét."

A tanmesék alapját az aznapi kalandok szolgáltatták. A Mirával történt vicces és tanulságos történeteket aztán kis tekercsek formájában a nappali ajtóra aggatták, akár egy adventi naptárt.

Hát lett belőle app

Innen már nem kellett sok: jött az ötlet az applikációhoz. A mesenaptár a 2-7 éves korosztálynak kínál meséket az adventi időszakban. Az ajándék maga az együtt töltött idő: a szülő vagy nagyszülő egy mobilon, tableten is felolvashatja a kedves háttérzenével, izgő-mozgó animációkkal tarkított történeteket.

Mobilon és tableten is olvashatunk meséketForrás: Origo

A főoldalon látható két hatalmas fa, pár fatörzs és odú: ezeken találhatóak a naptár ablakai. Amelyiket megnyitottuk, ott már "ég a gyertya", világítani kezd. A jobb felső sarokban található menüben újra elsötétíthetjük az összeset.

Ugyanott tudunk váltani nyelvet: magyar, angol és német közül választhatunk.

Nyelvet válthatunk, némíthatjuk a háttérzenét, vagy újra sötét lehet minden ablakForrás: Origo

A lapokat - akár egy valódi könyvnél - tovább simíthatjuk az ujjunkkal a következő oldalra. Ha a mese szövegére duplán kattintunk, felnagyítja az adott bekezdést, így akár a nagymama is felolvashatja a történeteket. MInden egyes sztori végén a jobb alsó sarokban kiugrik a következő mese főszereplője az ajándékdobozból.

A képek megelevenednek az applikációbanForrás: Origo

A projekt családi-baráti összefogás révén valósult meg. Dina lett a mesék szerzője. "Hat gyermekem van, közülük öt már felnőtt, de mivel Emma Down-szindrómás, örök gyerekként él velünk."

Apa barátja segítségével fejlesztette ki az appot. A kialakításban, hogy milyen színűek legyenek az ábrák, hogyan mozogjanak a karakterek, a gyerekek segítettek. Ahogy az első teszteléseket is rajtuk végezték.

A képek kialakításán a gyerekekkel közösen dolgoztakForrás: Origo

Hatalmas sikert aratott. Amikor Laura lányom elkészítette az első animációt, Eszti nem akart lefeküdni aludni, csak ezt a mesét akarta nézegetni" - meséli Riba Zsolt.

Rekordgyors munka

Az applikáció teljes mértékig magyar fejlesztés. Elképesztő teljesítmény, hogy kicsit több mint 2 hónap alatt készült el mind Androidra, mind iPhone-ra és iPadre, 3 nyelven. Freemium változatban érhető el, azaz az első 5 mese ingyenes, a továbbiakért kell fizetni az appon belül.

Gyerekek és a tablet: