Biztos látott már olyan fotót Facebookon, melyen valaki lőtt egy képet a lábáról egy tengerparti nyaralás során, vagy egy turistalátványosság előtt szelfizett. Ehhez már utazni sem kell, magyar szelfiapp teleportál minket a világ bármely pontjára.

Ha feltölt egy szelfit a SelfieHop oldalára, bármilyen hátteret maga mögé varázsolhat, Photoshop-tudás nélkül.

A magyar fejlesztésű, nyílt forráskódú program arckereső algoritmusokat használ. "Egyszerre tanulási folyamat, és görbe tükör a szolipszista társadalomnak" - mondja Vidos Péter, az EU Edge termékfejlesztési menedzsere.

Bármilyen hátteret varázsolhatunk magunk mögéForrás: Taskovics Dorka

A programhoz az ötletet az úgynevezett "fakation" jelenség adta. Manapság ugyanis már egy jól irányzott fotóval bármikor

meggyőzhetjük facebookos ismerőseinket, hogy éppen valahol messze nyaralunk, hiszen a közösségi médián mutatott életet sokan fenntartás nélkül igazinak fogadják el.

Vidos szerint a SelfieHop egy fricska azoknak, akik csak azért elmennek egy-egy látványossághoz, hogy annak hátat fordítva lekaphassák magukat, majd a fotót megosszák.

Sokan csak azért mennek el egy látványossághoz, hogy ott szelfizzenekForrás: Taskovics Dorka

A SelfieHopon összesen két hónapot dolgoztak az EU Edge Labs fejlesztői, 3 naponta átadva egymásnak a munkát. "Ez remek tanulási lehetőség volt, hiszen az egyes etapokat úgy kellett befejezni, hogy azt egy másik fejlesztő gond nélkül átvehesse" - magyarázza Horák György, a termék technológiai menedzsere.

Egyben az irodai morálnak is jót tett. Ez gyakorlatilag egy garázstermék: a fejlesztők saját örömükre foglalkozhattak a projekttel, csak a kreativitásukon múlott, mi lesz belőle.

Facebookon tesztelik

A termék iránt már többen érdeklődtek üzleti célból is. Vidos elmondta, hogy az EU Edge Labsnek az ilyen projektek jót tesznek, hiszen a startupok felé is azt sugározzák, hogy minimális befektetéssel is lehet életképes terméket összerakni.

Hogy a program beválik-e, kiderül: a célközönséget jelenleg irányított Facebook-hirdetésekkel tesztelik. A béta változatot a honlapon bárki kipróbálhatja.