Az Anonymous egy tagja megtörte a csendet, és arról mesélt, hogyan harcolnak a hacktivisták az Iszlám Állam ellen. A terroristák a hackerek kedvenc terepén próbálják megvédeni magukat.

"Az Iszlám Állam bárhol toborozhat embereket. Azzal, hogy megzavarjuk a kommunikációjukat, ezt mind megnehezítjük számukra" – mesélt a Mirrornak az Anonymous hackercsoport egyik tagja arról, hogyan is harcol a szervezet az ISIS terroristái ellen. 

"Nem félnek semmitől, még a haláltól sem. Az ilyen ellenséget a legnehezebb megsebezni"  – fogalmazott Deric Lostutter.

Le a maszkkal: felfedte arcát

Deric LostutterForrás: Lostutter Pinterest-oldala

A férfi két éve fedte fel magát, amikor is FBI-ügynökök megszállták a házát, és lefoglalták a gépeit az amerikai Kentucky államban, miután az Anonymous egy szexuális erőszak ügyében döntő bizonyítékokat hozott nyilvánosságra. 

A 28 éves Lostutter biztonsági tanácsadó, és saját bevallása szerint az Anonymous tagja.  Amikor két gimnazista megerőszakolt egy 16 éves ohiói lányt, ő volt az egyik hacker, aki közzétette a terhelő fotókat, videókat, Instagram-képeket és üzeneteket, amelyeket a fiúk osztottak meg a közösségi oldalakon, ezzel téve nevetségessé áldozatukat.

Ezen tartalom ugyanis nem volt nyilvánosan elérhető, a hatóságok kezében pedig nem volt semmi, melyre hivatkozva kikérhették volna az adatokat a közösségi oldalak üzemeltetőitől.

Azáltal, hogy a hackerek feltörték az érintett fiókokat, és megszerezték a képeket, beszélgetéseket, meglett a bizonyíték, viszont így ők is bűncselekményt követtek el.

Harcra fel!

Bár Lostutter ellen még folyik a jogi eljárás, csatlakozott az Iszlám Állam (ISIS) ellen indított háborúhoz. A hacktivisták a 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadás után kezdték meg kiberhadjáratukat. 

Több fronton is támadnak: hamis Twitter-profilokat hoztak létre, amelyek automatikusan jelentik az ISIS-hez köthető fiókokat, vagy a hashtagek alapján jelentik az Iszlám Állam szimpatizánsait. Így  tudják visszaszorítani egyebek közt a terroristapropagandát és az online toborzást. 

Az #OpParis művelet keretében az eddigi információk szerint már több mint 5500 szélsőségesekhez köthető profilt és oldalt kapcsoltak le. 

Az ISIS egyik legnagyobb propagandaterjesztő honlapját is feltörték, a teljes tartalmát törölték, és egy online gyógyszertár hirdetéseivel töltötték meg. Prozac nyugtató és Viagra potencianövelő reklámjai vették át a szélsőséges nézetek helyét.  

"Saját módszereikkel harcolunk ellenük. Ez nemcsak hatásos, de szórakoztató is"  – mondja Lostutter. "A terroristák most a dark weben próbálják meghúzni magukat, így védekezve az Anonymous ellen. Mintha az oroszlán barlangjában bújnának el."

Mi az a dark web?

A dark web az internet sötét oldala: néhány ezer, bárki által szabadon látogatható weboldal – épp csak azoknak a szervereknek az IP-címe titkos, amelyeken futnak. Rendkívül nehéz felderíteni, hogy kik működtetik az oldalakat, és egyáltalán hol találhatók fizikailag a portált tartalmazó számítógépek.

Forrás: AFP/Soe Than Win

Sokan keverik a dark webet a deep webbel (mély web), amely az internet 90 százalékát kitevő, indexeletlen weboldalakat jelenti – ezeket nem lehet elérni a széles körben használt keresők (Google, Yahoo) által. A "sötét oldalak" viszont csak a világháló nagyjából egyszázad százalékát teszik ki.  A dark web a sajtó- és szólásszabadságért küzdő aktivisták, hacktivisták és szivárogtatók mellett az illegális tevékenységet folytató bűnözők kedvenc búvóhelye.