A Facebook blokkolta a terroristaappot

2015.12.01. 09:48

A Facebook kezében lévő WhatsApp-pal nem lehet Telegramra mutató hivatkozásokat megosztani - állítják a felhasználók.

Blokkolja a WhatsApp a Telegram nevű konkurens alkalmazásra mutató hivatkozásokat, legalábbis a csevegőalkalmazás felhasználói szerint. Az üzenetben elküldött link látszik ugyan, rákattintani vagy kimásolni viszont nem lehet.

A Facebook kezében lévő WhatsApp a Telegram fejlesztői szerint minden bizonnyal "intelligens szűrést" alkalmaz, ennek oka azonban nem tisztázott. A közösségi portál nem reagált a külföldi sajtó megkeresésére, így csak feltételezni lehet, hogy nem szeretnék, ha a saját alkalmazásukon belül népszerűsítenék a felhasználók a konkurens szoftvert.

Nem bírják egymástForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

Terroristák kedvence

Az is lehet ugyanakkor, hogy a Facebook így tiltakozik a Telegram fejlesztőinek filozófiája ellen. Történt ugyanis, hogy a szinte lekövethetetlen alkalmazást az Iszlám Állam használta toborzásra, sőt, közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy a november 13-i párizsi terrortámadások elkövetői is ezzel az appal szervezték meg a merényleteket.

A Telegram orosz készítői először azt mondták, sokkolta őket az alkalmazás terrorizmusban betöltött szerepe. Később azonban kiderült, hogy már a támadások előtt tudtak róla, hogy szélsőségesek szervezkednek a titkosított chatszobákban, csak épp nem tettek semmit, mondván: a titkolózáshoz való jog mindenkinek kijár.

A Facebook egyébként nem most először blokkol egy, a vezetésnek talán nem tetsző tartalmat. Nemrég az anti-Facebookként elhíresült, Tsu nevű közösségi oldal járt ugyanígy.

Facebook és terrorizmus: