Otthon helyett bízza robotra a nagypapát

ROBOTICS RESEARCH upper limb Upper limbs arm Arms exoskeleton Exoskeletons interior Indoor Indoors Inside Interiors sitting Sit Sits SEATED ALONE Lonesome Single 1 Individuality Individual By oneself By myself One PROTOTYPE 50_to_60_years_old 50 to 60 yea
robot nagypapa exoskeleton
Vágólapra másolva!
Elsősorban Japán áldoz hatalmas összegeket az idősöket gondozó, ápoló robotok fejlesztésére. Az első ápoló robotok most készülnek el. A jövőben világszerte nagy szükség lesz rájuk.
Vágólapra másolva!

Egyre több japán cég fektet be egészségügyi robotok fejlesztésébe, köztük az autógyártó óriás, a Toyota is. A cégnek nagy tervei vannak: az idei Tokyo Robot Show-n bejelentette, hogy

komoly összegeket kíván fordítani a jövőben robotikai fejlesztésekre és kutatásra.

Ezen belül is kimondottan az időseket gondozó gépekre fókuszálnak majd.

A Pentagon áll mögötte

Ezt bizonyítja az is, hogy a múlt hónapban egymilliárd dollárt fektettek be egy Szilícium-völgyi cégbe, akik mesterséges intelligenciával és robotikai kutatásokkal foglalkoznak. A céget Gill Pratt, az amerikai honvédelmi inisztérium kutatóügynökségének (DARPA) robotikus szakembere vezeti.

Emellett társultak a Stanfordi Egyetem és a Massachusetsi Műszaki Egyetem kutatóival is.

Majd' a fele nyugdíjas?

Nem véletlen, hogy most még főleg a japánokat érdeklik az ilyen fejlesztések:

az ország lakosságának elöregedése komoly problémát jelent,

egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerint a szigetország 2060-ra drámaian elöregszik majd, a kormányzat előrejelzései alapján addigra a lakók 40 százaléka 65 évnél idősebb lesz.

Abe Sinzo egy robotgyárban Forrás: AFP/Japan Pool

Ezt annyira komolyan veszik a japánok, hogy Shinzo Abe miniszterelnök már két éve is 2,4 milliárd jent (átszámítva 5,7 milliárd forintot) különített el az állami költségvetésből gondozó robotok fejlesztésére.

Az első gondos robot

A Toyota idén már be is mutatta első gondoskodó robotjának prototípusát, melynek feladata a betegek támogatása lenne. A Human Support Robot (HSR) névre keresztelt eszköz nem más, mint egy mozgékony, kompakt és könnyű, henger alakú robot, amelyet

tableten keresztül is lehet irányítani.

A kezével képes betegek elejtett dolgainak felvételére, illetve apróbb tárgyak cipelésére is.

Toyota HSR Forrás: [origo]

Arra még azonban nem kész, hogy időseket mosdasson, emeljen meg, vagy összetettebb feladatokat végezzen. A Toyota elmondta, a jövőben még egy plusz kart szeretnének a robotnak adni.

Robotmackó a legerősebb

Az eddigi legkedvesebb, és legműködőképesebb kezdeményezés a japán Riken-SRK cég robotmackója. A 140 kilós medve erős karokkal rendelkezik, így nem csak apró tárgyak emelésére képes, mint a hengeres HSR.

Robear legfeljebb 80 kilogrammig bármit felemel, így

ágybaviszi az időseket, és tolókocsit is tol

- mindezt barátságos mosollyal az arcán.

A fejlesztők azért választották a medve alakot, mert ez megbízhatóságot és kedvességet sugároz, így az idősek vélhetően kevésbé idegenkednek a sokszor rideg megjelenésű robotoktól.

Fontos az emberi érintés

Mint a Guardian is felhívja a figyelmet, az emberi érintés fontosságáról még folynak a viták, a legtöbben erre hivatkozva utasítják el, hogy

az időseket robotok gondozzák emberi ápolók helyett.

Azonban az emberek egyre tovább élnek, a társadalom elöregszik, az idősek gondozására fordított összegek pedig egyre apadnak. A robotok pedig mind gazdaságilag, mind hatékonyság terén megoldást nyújthatnak.

Robear a betegeket és időseket is segítheti Forrás: AFP/Jiji Press

Főznek, takarítanak, lehet velük vagy rajtuk keresztül kommunikálni, segítenek odahozni egy teát, vagy a vacsorát, eltolnak minket egyik szobából a másikba. Talán nincs is olyan messze az a jövőkép, amikor arra ébredünk, hogy egy kedves mackó mosolyog ránk ébredéskor, majd kiemel az ágyból.