Milliókat fertőztek meg a pornóoldalak

2015.12.04. 09:39

Több száz pornóoldalt használtak fel kibertámadásra hackerek. Vírusos hirdetésekkel fertőzték meg milliók számítógépét.

Több száz felnőtt-tartalommal teli oldalon keresztül fertőződött meg sok millió látogató. A hackerek a portálokon megjelenő hirdetésekbe helyezték el kártevőiket. 

Az ilyen típusú támadás neve a "malvertising": a kártevő és hirdetés angol megfelelőinek összeolvasztásából. A rosszindulatú kódokat ilyenkor sebezhető reklámblokkokban helyezik el. Ha a felhasználó rákattint egy fertőzött hirdetésre, reklám helyett vírust kap. 

A módszer rendkívül elterjedt a hackerek körében, számtalanszor sikerült már hirdetési hálózatok által sikeres támadást végrehajtani: még a Google AdSense rendszere sincs biztonságban. 

Nem az első eset 

A fertőzést a Malwarebytes biztonsági cég szakértői fedezték fel. Mint írták: még 

a közepesen népszerű oldalaknak is legalább egymillió látogatójuk van naponta,  így rengeteg embert érinthet a mostani akció. Elsősorban a DrTuber, Nuvid, Eroprofile, IcePorn és Xbab oldalak látogatói estek áldozatául. 

Pornóoldalakkal fertőznekForrás: Origo

A rosszindulatú hirdetéseket az AdXpansion nevű reklámszolgáltató hálózat segítségével terjesztették. A rendszert a hackerek már korábban is előszeretettel használták fel bűncselekmények elkövetéséhez. Szeptemberben az xHamster, RedTube és PornHub oldalak látogatóit fertőzték meg így. 

A Malwarebytes szakértője szerint mivel ezek a kártevők magát a hirdetési rendszert támadják, a honlapok tulajdonosainak nem sok lehetőségük van arra, hogy megvédjék látogatóikat. 

Még több pornóoldal