Kész rablás a Nokia virtuális valóság kamerája

ozo kamera nokia
8 lencse, 8 mikrofon, teljes térhatás.
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy mennyibe fog kerülni a Nokia nyáron bejelentett virtuális valóság kamerája. Több mint 17 millió forintot fizethet az, aki 360 fokos videókat szeretne készíteni.
Vágólapra másolva!

Súlyos milliókba fog kerülni a Nokia virtuális valóság (VR) kamerája, az OZO.

A cég már nyáron bejelentette a filmstúdióknak szánt eszközt, az árát azonban csak most árulta el. A jövő év elején megjelenő OZO-t 60 ezer dollárért, azaz

több mint 17 millió forintért lehet majd megvásárolni.

Az érdeklődők már most előrendelhetik a kamerát a hivatalos oldalon.

Ez is árulkodik arról, hogy egyelőre még nem a hétköznapi magánfelhasználók számára készült VR-kameráról van szó. A Nokia inkább egyenesen

a filmipar nagyjait célozza meg,

és nem kisebb célt tűz ki magának, mint a filmkészítés átalakítását.

Aranyosnak tűnik, de nagyon drága. Forrás: Nokia

A futurisztikus, labda formájú kamerával 360 fokos videókat lehet készíteni, a benne lévő nyolc objektívnek köszönhetően jó minőségű, térhatású felvételeket ígér a Nokia.

A rögzített videó aztán bármilyen VR-szemüveggel élvezhető, de

képes valós idejű közvetítésre is,

legyen szó futball mérkőzésről, egy koncertről vagy helyszíni tudósításról. Mivel vezeték nélküli, ezért akár drónra, tripodra is rögzíthető, hogy a magasból vagy a levegőből streameljen.

Mi még várhatunk egy ideig

Nem véletlen, hogy a finn vállalat inkább a tartalomgyártásra koncentrál. Az olyan nagy cégek, mint a Facebook, a Sony, a Microsoft, a Google és a HTC is a fogyasztói piacán törne be sisakjaival, és csak kevesen foglalkoznak kamerákkal.

A Nokián kívül a Google-nek és a GoPrónak van virtuális valóság kamerája: ez valójában egy 16 GoPro kamerából álló Odyssey. Az Odyssey ugyan csak 15 ezer dollárba (négymillió forint) fog kerülni, még mindig nem a hétköznapi embereket célozza - erre valószínűleg még éveket kell várnunk, amíg a virtuális valóság tényleg elterjed.