A franciák betiltanák a nyilvános wifit

2015.12.07. 17:14

Új, szigorú törvényekkel harcolnának a francia hatóságok a terrorizmus ellen. Az anonim netezést segítő Tor hálózatot és a nyilvános wifit is betiltanák az országban.

Szigorú, az anonim netezést megnehezítő törvénytervezetet terjesztenének elő Franciaországban – legalábbis erre utal egy francia belügyminisztériumi dokumentum a Le Monde napilap szerint

A dokumentum két javaslatot említ, az egyik a párizsi terrortámadás után hozott rendkívüli állapotra, míg a másik a terrorelhárítási tevékenységre vonatkozik. A francia hatóságok azt javasolják, hogy a kormány tiltsa be Franciaország területén a nyilvános wifihálózatok használatát szükségállapot esetén,  mivel megnehezítik a wifit használó személyek megfigyelését, követését. 

A francia rendőrök azt szeretnék, hogy senki ne bujkálhasson név nélkülForrás: Flickr/Pablo Acuna

A másik javaslat a Tor nevű anonim hálózaton zajló kommunikáció teljes tilalmát tartalmazza, illetve egy olyan megoldást, ami arra kötelezné az internetes telefonszolgáltatókat (VoIP), hogy titkosítási kulcsokat nyújtsanak át a kormány kérésére. Így például a Skype- és a Viber-csevegésekbe is bele tudnának lesni a hatóságok. 

A rendőrség e melett azt is kezdeményezné, hogy szükségállapot esetén a tulajdonos hozzájárulása nélkül is átkutathassanak csomagokat, és személyautókat, illetve indoklás nélkül igazoltathassanak bárkit. 

A javaslatokat jövő év elején terjeszthetik a parlament elé a Le Monde szerint.

Mi az a Tor?

A Tor hálózaton teljesen névtelenül lehet netezni, mindenféle nyom nélkül. Működési elve egy hagymára hajaz: rétegenként újabb és újabb titkosítással teszi lekövethetetlenné a felhasználót. 

A hálózatot ezért jellemzően a helyi cenzúra megkerülésére, titkos jelentések továbbítására, illegális kereskedésre, illetve egyéb bűncselekmények elkövetésére is használják – újabban az Iszlám Állam is ezt használja propagandája terjesztésére.  

Még több az anonim netezésről: