Egyre fiatalabbak a hackerek

heartbleed jelszó feltörés hacker
Trainees work in front of their computers at the "Cyber Gym" center, where IT and infrastructure company employees train to defend against cyber attacks on October 30, 2013 near the Israeli city of Hadera. The facility, a series of small buildings in the shadow of the looming Orot Rabin power station on Israel's northern coastline, was inaugurated this month by the Israel Electric Corp (IEC), which has experienced its fair share of cyber attacks.
Vágólapra másolva!
Aggódik a brit FBI: egyre fiatalabbak a legnagyobb kibertolvajok. Nemrég kampányt is indítottak abból a célból, hogy a szülőket felvilágosítsák a kiberbűnözés formáiról.
Vágólapra másolva!

Fiatal felnőttek helyett már tinédzserek a legjobb kiberbűnözők. Tavaly még 24 év volt a leleplezett brit hackerek átlagéletkora, ez idén már csak 17 - derül ki a brit FBI, azaz a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) felméréséből. Ezek a fiatalok

még az iskolát sem végezték el, de már mammutcégek életét keserítik meg

szervereik feltörésével.

Az eredmény nem meglepő, az utóbbi időben több olyan nagy hackertámadás is történt, melyről később kiderült: nagyon fiatal elkövetők műve. Elég csak a közelmúltban történt, a brit TalkTalk telekommunikációs céget ért kibertámadásra gondolni, melyet két 16 éves, egy 15 éves, és egy 20 éves hacker követett el - óriási veszteséget okozva a cégnek.

- kommentálta az eredményt a brit ügynökség szóvivője.

Még le sem érettségiztek, de már cégeket károsítanak meg. Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A szervezet ezen apropóból kampányt is indított Smart Cyber Choices néven, melynek célja, hogy elrettentse a fiatalokat az online bűnözéstől, és felvilágosítsák a szülőket az online bűnözéssel kapcsolatban.

Egyben szeretnék arra bátorítani a tinédzsereket, hogy technológiai érdeklődésüket pozitív módon próbálják kamatoztatni.