Trollhadsereg indul meg az Iszlám Állam ellen

anonymus anonymous guy folks monitor
A stock trader has dressed up as a knight with a Guy Fawkes mask for the traditional stock exchange carnival at the stock exchange in Frankfurt Main, Germany, 04 March 2014. Trading continous throughout the carnival celebrations. Photo: BORIS ROESSLER/DPA
Vágólapra másolva!
Szervezett trollkodással folytatja az Iszlám Állam elleni kiberharcot az Anonymous hacktivista csoport. Pénteken bárki csatlakozhat hozzájuk.
Vágólapra másolva!

Az Anonymous hacktivista csoport arra kéri a felhasználókat, hogy péntektől mémekkel és képekkel figurázzák ki az Iszlám Államot (ISIS). A december 11-én induló online kampány lényege, hogy akik egyetértenek az Anonymous akciójával, azok a #Daesh és #Daeshbags hashtageket használva

árasszák el a közösségi oldalakat az ISIS-t kifigurázó posztokkal.

A Daeshbag egy szójáték, amely az angol "douchebag", azaz "szarzsák", valamint a Daesh szó keveréke. Utóbbi a terrorszervezet arab nevéből (Dawlat al-Iszlamíja fal-Irak w Belád al-Sham) származó betűszó. Politikusok, aktivisták és újságírók kezdték el használni a szervezet által választott név, az "Iszlám Állam" helyett, így fejezvén ki, hogy nem ismerik el legitimnek a csoportot.

Az ISIS tagjai annyira utálják ezt a nevet, hogy állítólag azzal fenyegetőztek, hogy kivágják a nyelvét annak, aki így hívja őket.

Pénteken bárki csatlakozhat az Anonymoushoz Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ezzel mit próbálnak elérni a hacktivisták? Ezt a kérdést rögtön meg is válaszolták:

"Biztos kíváncsiak vagytok arra, hogy miért trollkodunk az ISIS ellen, és mire jó ez a demonstráció? De hogy ezt megértsétek, azt is meg kell értenetek, miként működik az ISIS. Félelmet keltenek, és azt remélik, elhallgattathatnak mindannyiunkat. Sokan azonban – ahogy ők is –

Az Anonymous arra kér mindenkit, hogy a lehető legtöbb közösségi oldalon használják az említett hashtageket, így Twitteren, Instagramon, Facebookon és YouTube-on is. Olyan gúnyos és kifigurázó posztokat szeretnének látni, mint például az "Allah Quackbart" kiáltó, dzsihádisták fejére szerkesztett gumikacsák.

Bosszú Párizsért

Az Anonymous a 130 emberéletet követelő párizsi terrortámadás után kezdte meg online hadjáratát az Iszlám Állam ellen. Az #OpParis keretében több fronton is sikeresen támadták már az ISIS profiljait és oldalait.

Az Anonymous egy árnyékban tevékenykedő, nem legális szerveződés, jórészt hackerekből és kiberbűnözőkből áll. Célja a totális átláthatóság támogatása, a korrupció felszámolása és a mindenkori hatalommal szembeni kritika.

A világ minden részén élnek tagjai, a különböző csoportokat csak a közös ideológia köti össze. Lebecsülni azonban nem szabad őket: mamutcégeket, kormányzati szerveket is hekkeltek már sikeresen.