Már a kínaiaknak is van gondolattal irányítható autójuk

2015.12.09. 14:00

A németek után a kínaiak is gondolattal irányítható autót fejlesztenek. Az önjáró autók mellett talán ez lehet a jövő másik nagy trendje, ám gyártásukra még sokat kell várni. Feltéve, ha egyszer teljesen készen állnak az utakra.

Gondolattal irányítható autón dolgoznak a kínai Nankaj Egyetem tudósai, az első prototípust már be is mutatták működés közben. A járművet mindössze két éve fejlesztik, és egyelőre csak előre tud menni, utcai használatra még jó ideig nem lesz alkalmas.

Fejpánt nézi, mire gondol a sofőr

Hogy éppen mire gondol a vezető, azt egy kimondottan erre a célra készült, 16 érzékelővel felszerelt fejpánt találja ki. A felszerelés az EEG-hullámokat egy számítógép felé közvetíti, ami egy speciális program segítségével átfordítja azokat az autó által érthető parancsokra, s wifin keresztül el is küldi a járműnek.

A vezetőnek elég csak arra koncentrálnia, hogy tolatni, fékezni, vagy gyorsítani szeretne, megmozdulnia sem kell. A szoftver csak azokat a gondolatokat válogatja ki, és fordítja le, amelyek a vezetés szempontjából értékesek. A véletlenszerű ábrándozást, kósza ötleteket figyelmen kívül hagyja.

A hátsó ülésről tesztelik az autót.Forrás: AFP

A projekt vezetője, Duan Feng professzor szerint az aggyal történő vezérlést később akár kombinálni is lehetne az önjáró autókkal, a két fejlesztés kölcsönösen segítheti egymást.

Az autók gépek, amelyek elsősorban az embereket szolgálják. Ezért az emberek szándékait is fel kell ismerniük."

Nem a kínaiak az elsők a világon, akik a technológián dolgoznak. 2011-ben a Berlini Szabadegyetem tudósai jelentették be a szintén gondolatokkal irányítható BrainDrivert, és elvégezték az első tesztvezetést is egy berlini repülőtéren. A járműről azóta  semmi hír nem érkezett.

Jönnek a gondolatolvasó autók

Bár a gondolattal irányítható autók kereskedelmi forgalomba kerülésére még sokat kell várni (többet, mint az önvezető autókra), az agyi aktivitást mérő szenzorok már most is kamatoztathatók az autók fedélzetén.

Az éberséget, és a szívverést is figyeli a Jaguar Land Rover.Forrás: Jaguar

A Jaguar Land Roverje bár nem vezethető gondolattal, figyelemmel követi a sofőrben zajló folyamatokat. Fejpánt helyett a kormánykerékben található a leolvasó, melynek feladata, hogy a vezető agyhullámaiból állapítja meg, mennyire fáradt az illető. Ha álmosodást vagy gyenge koncentrációt mutat, akkor a kormány és a pedálok vibrálni kezdenek, hogy figyelmeztessék a sofőrt. Ha netán túl stresszes a vezető, akkor pedig a hangulatfények, a zene vagy a klímaberendezés beállításának megváltoztatásával próbálja csökkenti a stresszfaktort.

Még több gondolatvezérelt kütyü