Így játszhat az Xbox játékokkal Windowson

xbox windows 10 gamer
LOS ANGELES, CA - JUNE 15: Rapper Soulja Boy plays Halo 5 during the Xbox One E3 Showcase Party at The Majestic Downtown on June 15, 2015 in Los Angeles, California. Mark Davis/Getty Images for Microsoft/AFP
Vágólapra másolva!
Már Windowson is játszhatóak az Xbox One konzol videojátékai, persze ehhez még mindig szükség van a játékgépre is. A technológia még nem hibátlan, de már most élvezhető. Kipróbáltuk, milyen PC-n Xbox One-ozni.
Vágólapra másolva!

A Microsoft legfrissebb, s egyben utolsó operációs rendszere nem kis célt tűzött ki maga elé, mint hogy

egy Windows legyen mindenek felett.

Azaz ne csak asztali gépen és laptopon, de mobilon, tableten, és konzolon is ez a szoftver fusson.

Windows 10 minden készüléken Forrás: Microsoft

A PC-s verzió júliusban érkezett, ezt követte a mobilos verzió, majd az Xbox One konzolok is megkapták a frissítést. Utóbbi lehetővé tette, hogy az Xbox operációs rendszerének alapjait Windows 10-re cseréljék. A felület stílusában is igazodik a szoftverhez.

A cél: elmosni a határokat PC-s és konzolos játékok között.

Egyelőre csak az Xbox One-ról asztali gépre való streamelés működik, de a fordítottján is gondolkodnak. A konzolról streamelt játékok már működnek Windows 10-es gépeken, de később a jövőre megjelenő Oculus Rift virtuális siakkal is kompatibilisek lesznek.

Hogy működik?

Ahhoz, hogy asztali gépen játszhassunk a legújabb Xbox One videojátékokkal, két dologra van szükségünk:

magára az Xbox One konzolra, és egy Windows 10-et futtató számítógépre,

melyek egy hálózaton működnek.

Ezen kívül a világon semmilyen külső szoftverre vagy kiegészítőre nincs szükség.

A munkát az Xbox végzi

Első lépésként nyissuk meg a Xbox applikációt a Start menüből. Ezután egy bejelentkező képernyő fogad minket, ahol az Xbox profilunk adatait kell megadni. Ha a windowsos belépésünk már eleve ugyanaz volt, mint az Xboxos, akkor a profil automatikusan társul, külön bejelentkezés nem kell hozzá.

Így néz ki a Windowsos Xbox app kezelőfelülete bejelntkezés után Forrás: Origo

Ami belépés után fogad minket, az tulajdonképpen egy egyszerű felület, amin a fiókkal kapcsolatos teendőket intézhetjük. Nézegethetjük a játékokban elért eredményeinket, barátaink aktivitását, és körülbelül bármit, amit a Microsoft hivatalos weboldalán keresztül megtehetnénk.

Ahhoz, hogy megkezdjük a streamelést, a "Játék átjászása" gombra kell nyomni, ott pedig kiválaszthatjuk a közös hálózaton lévő Xbox One konzolt, melyre csatlakozni akarunk.

Ha a kapcsolódás megtörtént, a játékgép kijelzője onnantól kezdve maga a számítógép lesz.

Az, hogy az irányítót a konzolhoz, vagy a PC-hez kötjük, ránk van bízva. Én személy szerint jobban preferálom, ha a kontroller közvetlenül az Xboxot irányítja.

Azért közel sem tökéletes

Az már az első pillanatokban szemmel láthtó volt, hogy a funkció alapértelmezetten meg sem próbálja az Xbox One 1920x1080 pixeles, azaz full-HD felbontását hozni.

A rendszer figyelmeztet, hogy nincs a géphez irányító párosítva, az Xboxhoz viszont van Forrás: Origo

Ezen persze változtathatunk a beállítások fül alatt:

alapértelmezetten a közepes képminőséget ajánlja fel a rendszer,

de elérhető "kiváló", és "nagyon magas" beállítás is, bár ez utóbbi egy félrefordításnak köszönhetően egyelőre "nagyon nagy"-ként van megnevezve.

Egyedül a legmagasabb beállítás nyújt hasonló látványvilágot, mint maga a konzol, de még ott sem zavartalan az élmény. Hiába a full-HD felbontás,

nem ritka a szaggatás és a képkihagyás

annak ellenére, hogy vezetékes hálózaton van összekötve a két gép.

Már az első perctől látszott, hogy ez nem az eredeti minőség Forrás: Origo

Amennyiben vezeték nélküli hálózaton, például wifin szeretnénk játszani, mindenképpen egy minőségibb routerre lesz szükségünk. Akik a kábelszolgáltatótól kapott eszközön, vagy egy néhány ezer forintos gagyi routeren osztják le a hálózatot, azok elfelejthetik a magas képminőséget.

Xboxon az igazi

Bármilyen hálózaton, bármilyen beállításon is játsszunk, a streamelés azért sajnos hajlamos a lassulásra. A legtöbb Xbox-játék stabil 30, vagy 60 képkocka/másodperces képfrissítést produkál, ám bármelyik is legyen az alapértelmezett érték,

a Windows 10-en futó változat szinte biztosan elmarad az eredeti minőségtől.

Ez a játékélményt is rontja: autós szoftvernél például kulcsfontosságú, hogy megfelelő pillanatban vegyük be a kanyart, néhány képkockás késés emiatt épp elég lehet ahhoz, hogy egy versenyt elveszítsünk.

Minél alacsonyabb minőséget választunk, annál kisebb az esély, hogy a játék belassul, de még gagyi felbontás mellett is gyakran előfordult.

Gyakran szétesik a kép, romlik a minőség Forrás: Origo

Ennél fogva ha élvezhetőbb, stabilabb játékot akarunk, az alacsonyabb képminőséggel kell beérnünk:

le kell mondani a gyönyörű grafikáról.

Kisebb, de szintén zavaró hiba, hogy a tükrözött kép sokkal fakóbb az eredetinél.

Összességében elmondható, hogy a streamelt játékok közel sem nyújtanak olyan vizuális élményt, mint az eredetiek. Mégis, maga a funkció működik, méghozzá használhatóan. Akik nem mindig férnek hozzá az otthoni televízióhoz, mert épp a feleség, vagy a gyerek sorozatot, filmet néz, azoknak értékelhető alternatíva lehet a Windows 10-es gépre streamelés.

Amennyiben azonban teljes értékű Xbox One élményt várunk problémamentesen, csalódni fogunk: lehet így játszani, nem élvezhetetlen, de jelenlegi formájában

csak akkor fogjuk választani, ha nagyon muszáj.