Sikeres műholdvadász lett Oroszország

szatellit műhold föld bolygó
Vágólapra másolva!
Oroszország sikeresen megsemmisített egy Föld körül keringő műholdat az űrben. Amerika aggódik: a következő a GPS lesz? Vagy nincs ok félelemre?
Vágólapra másolva!

Oroszország csatlakozott egy igen-igen szűk körű, elit klubhoz: a sikeres műholdvadászokhoz. A hivatalos moszkvai bejelentés szerint november 18-án eredményes éleslövészetet hajtottak végre a Nudol műholdelhárító rakétarendszerrel. Igaz, a sikeres teszt a harmadik volt: az első kettő rakétaindítás sikertelennek bizonyult.

Új szakaszába ért az űrbéli fegyverkezési verseny

azzal, hogy az orosz rakéta sikeresen megsemmisített egy Föld körül keringő célpontot az űrben. Immár három nagyhatalom: Oroszország mellett az Egyesült Államok és Kína mutatta meg, hogy képes műholdakat megsemmisíteni.

Modern védelem Moszkvában?

Az orosz műholdvadász rakétarendszerről igen kevés információ áll rendelkezésre. A Ria Novoszti tavalyi jelentése szerint a Nudol nagy hatótávolságú, kísérleti űr- és rakétavédelmi rendszer mobil indítójárművekre építve üzemel. A fegyverrendszert az Almaz-Antej konszern mérnökei fejlesztik.

Moszkvai szakértők szerint a kép a Nudol mobil rakétaindítót ábrázolhatja Forrás: Live Journal

Egyes szakértők szerint az eddigi információk alapján gyanítható, hogy ugyan a rakétaindító rendszer mobil, de nagy hatótávolságú, földi telepítésű radarrendszerek információit használja a célpont felderítéséhez, követéséhez.

Más vélemények szerint lehetséges, hogy a Nudol a Moszkvát védő, nukleáris rakétákat alkalmazó védelmi rendszer modernizációjának a része.

Egyre népesebb tábor

Az orosz lépést egy kínai lövészet előzte meg: október 30-án egy Dong Neng-3 műholdvadász rakéta indult útnak a nyugat-kínai Korla rakétatesztelő központból. A sikeres indításról és megsemmisítésről számos felvétel is készült.

Az eddigi információk szerint a Dong Neng-3 direkt

ütközéssel semmisítette meg célpontját,

robbanóanyagot nem tartalmazott.

Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre sem a kínai, sem az orosz sikeres műholdvadászatot nem kívánta kommentálni.

Nem tett lakatot a szájára viszont az amerikai légierő űrparancsnokság (AFSPC) vezetője, John Hyten vezérezredes. A tábornok figyelmeztetése szerint mind Oroszország, mind Kína olyan űrharcászati fegyverrendszert fejleszt, amely

alapjaiban veszélyezteti a polgári és katonai műholdakat

- ideértve az amerikai haderő felderítő és távközlési műholdrendszereit is.

A négycsillagos tábornok jelezte továbbá: nem szeretné, ha a konfliktusok az űrbe is kivetítődnének, de meg kell, hogy tudják védeni magukat. Emlékeztetett, az említett országok mellett Észak-Korea és Irán is műholdak ellen bevethető rakétarendszert fejleszt.

Oda a GPS

Nem véletlen az aggodalom: az amerikai haderő műholdak nélkül radikálisan kisebb ütőerőt képvisel. Persze a műholdas navigáció helyett ott a papírtérkép, az iránytű vagy hajókon a szextáns, de

nehéz azt mondani egy, a célpontját a műholdas rendszerrel megtaláló JDAM bombának, hogy haver, mostantól oldd meg magad: térképből.

Természetesen létezik amerikai válasz is: egy, a USS Lake Erie cirkáló fedélzetéről indított SM-3 rakéta formájában. 2008. február 21-én egy működésképtelenné vált USA-193 felderítő műholdat semmisített meg 247 kilométeres magasságban.

Föld körüli pályára állítják a NAVSTAR navigációs rendszert (illusztráció) Forrás: Origo

A kommunikációs és navigációs műholdak, főleg a csak GPS-ként ismert amerikai NAVSTAR műholdrendszer megsemmisítése pedig

a polgári lakosság, sőt, a gazdaság számára is hatalmas veszteséget jelentene.

Ugyanez igaz a kínai Beidou, illetve az orosz GLONASSZ rendszerekre.

Már most veszélyt jelent

Az amerikai, orosz és kínai műholdvadász rakétarendszerek már most veszélyt jelentenek. A megsemmisített műholdak, az elfogójárművek űrben keringő roncsai, törmelékei a műholdakat és egyéb járműveket fenyegetik.

Tisztázatlan okokból semmisült meg egy műhold (illusztráció) Forrás: Twentieth Century Fox

Csakúgy, mint a november 25-én eddig tisztázatlan okokból megsemmisült amerikai NOAA 16 műhold maradványai. Az amerikai légierő szóvivője szerint nem észleltek más, idegen tárgyat, rakétát vagy űrjárművet a műhold mellett a működésképtelenné válást megelőző időpontban. Valami mégis történt...