Minden adatra ránézne a kazah kormány

2015.12.14. 09:56

Az ország nemsokára az egész internetforgalmat monitorozni fogja.

Kazahsztán tervei szerint lakóinak a jövőben minden internetelérésre képes eszközükre egy úgynevezett "nemzeti biztonsági bizonyítványt" kell majd letölteniük. A bizonyítvány installálása után annak kiadója - Kazahsztán esetében az állami tulajdonban álló netszolgáltató - minden HTTPS-sel titkosított adatukhoz hozzáfér majd.

Az internet lelke

A HTTPS-titkosítás felel azért, hogy a felhasználó által elküldött adatok – keresések, jelszavak, e-mailek – csak az azokat fogadó szerverek által legyenek olvashatóak, illetve azért, hogy a szerverről a felhasználó felé érkező adatokba se piszkálhasson bele senki.

Így például, amikor online bankolunk, és bejelentkezünk: a felhasználónevünket, jelszavunkat más ne lássa, ahogy a számlánkkal kapcsolatos adatokat se.

A küldött, és fogadott adatokra látna rá a kazah netszolgáltatóForrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Ha a küldött, és fogadott adatoknak egy ilyen állami bizonyítványon kell átfutnia, az állam nem csak, hogy a felhasználók minden, szerverek felé irányuló kérését láthatja, de módosíthatja is az onnan érkező adatokat.

Onnantól kezdve senki nem lehet biztos abban, hogy ami egy weboldalról érkezik, az valós – vagy az állami netszolgáltató által módosított tartalom-e.

Biztonsági kockázat

A tervről szóló hivatalos nyilatkozatot a Kazakhtelecom oldalán már nem lehet elérni, de az Internet Archives megőrizte.

Ha megvalósul, az információ- és szólásszabadság mellett az egész ország kiberbiztonsága veszélybe kerülhet. Amerikai biztonsági szakemberek felhívták a figyelmet arra, ha valaki feltöri az állami netszolgáltató rendszerét, könnyen átveheti a hatalmat az online ki- és befolyó adatok felett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK