Szigorúbban vizsgálják át a vízumkérelmet benyújtók közösségi média posztjait is az amerikai hatóságok, miután a San Bernardino-i terrortámadás elkövetőiről kiderült: nyíltan rajongtak a dzsihádért. 

Alaposabban szeretné átvilágítani a vízumkérelmet benyújtó személyek hátterét az amerikai Belbiztonsági Minisztérium (DHS). Már a konzuli tisztviselők is átvizsgálhatják a jelentkezők közösségi média aktivitását, ha azt szükségesnek, vagy érdemesnek találják. Rendelkezés még nem született ez ügyben.

A minisztérium egy olyan tervezeten is elkezdett dolgozni, ami ezt a fázist kötelezővé is tenné az átvilágítás során, enélkül pedig senkit nem engednének be az Egyesült Államokba.

Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

Az új programról nem árultak el több részletet, mivel a kormány nem szeretné felfedni, hogy mi alapján azonosítja a fenyegetésként értelmezett posztokat. 

 A dzsihád hozta őket össze

A lépés azóta vált sürgetővé, hogy a San Bernardinoi-i lövöldözés elkövetőiről kiderült: az interneten nyíltan vállalták a dzsihád iránti rajongásukat. A december 2-i terrortámadásban 14 embert lőtt le az elkövető házaspár, Syed Farook és Tashfeen Malik.

Ők egy társkeresőn találtak egymásra 2013-ban, és már akkor is a mártíromságról, és a dzsihádról beszélgettek. A nő három átvilágításon is túljutott, mielőtt az Egyesült Államokba költözött Pakisztánból, ám senki sem ellenőrizte azt, milyen tartalmakat tesz közzé az interneten.

Chuck Schumer New York-i szenátor szerint: Ha alaposabban átvilágítják Malikot,azok az emberek San Bernardinóban talán még ma is élnek.