Küszöbön a jövő mobilnete

2015.12.17. 14:46

Az ország leggyorsabb mobilnete jelenleg Nyíregyházán száguld. A Telekom-felhasználók akár az eddigiekhez képest kétszeres adatsebességgel szörfölhetnek.

Az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé a másodpercenként akár 300 megabites névleges letöltési sebességű mobilinternet-szolgáltatás a Telekom hálózatán.

A december 3-a óta elérhető hálózat a jelenleg, Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti.

A Telekom azóta újságírók jelenlétében éles tesztet is végzett. A tapasztalt valós letöltési sebesség másodpercenként 195 és 275 megabit között volt.

Ugyanis az ügyfelek által érzékelt valós sebességet, azaz a felhasználói élményt több tényező is befolyásolja, mint például a mobil képességei, a lefedettség, a rádiós- és forgalmi körülmények, valamint hogy milyen mobilinternet-előfizetésünk van.

Kiss Tamás, a Telekom vezeték nélküli ágazatvezetője vezényelte le az éles tesztetForrás: Telekom

S hogy miben nyújt többet az új technológia? Jelentősége abban rejlik, hogy a nagy adatigényű tevékenységek során - zeneletöltés, videostreamelés, játékappok -, a felhasználó nagyobb sebességet, és jobb felhasználói élményt érhet el csúcsidőben, vagy olyan tömegrendezvényeken, mint a futballmérkőzések és fesztiválok.

Az élő közvetítés, műsorszórás és videostreamelés tömeges, jó minőségű elérése a jövőben az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

5G-képes hálózat

A Telekom éppen egy éve jelentette be, hogy több budapesti helyszínen tesztelte az akár 300 megabites technológiát - a levegőbe emelkedő drón, és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K-felbontású videotartalom közvetítésével.

Budapesten mutatták meg, mit tud a 300 megabitForrás: Telekom

A villámgyors mobilnetet most az Ericssonnal közösen indították el Nyíregyházán. Az LTE-Advanced által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességgel is szörfölhetnek.

A nyíregyházi tapasztalatok, és visszajelzések  alapján további hálózatfejlesztések várhatóak. Az új hálózat “5G ready” is, tehát az újgeneriációs mobilnethez is alapot szolgáltat.

A cikk megjelenését a Magyar Telekom támogatja. Az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.