Eltünteti a németek kommentjeit a Facebook

2015.12.18. 11:51

A német kormány megállapodott a három legnagyobb közösségi oldallal, hogy a jövőben eltávolítják felületeikről a német jog szerint gyűlöletbeszédnek számító tartalmakat. A bejelentéstől kezdve 24 órájuk van arra, hogy ezt megtegyék.

Egy napon belül el kell távolítania minden olyan bejegyzést és hozzászólást a Facebook, a Google és a Twitter közösségi oldalaknak, amelyek xenofób tartalmúak. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen megszaporodtak az idegengyűlölő kommentek a német felhasználók oldalán, az országba érkező menekültek miatt.

A német igazságügyi miniszter, Heiko Maas szerint az uszítás már túllépi a szabad véleménynyilvánítás határait, és nincs helye az interneten.

A nem oda illő tartalom nem maradhat 24 óránál továbbForrás: AFP/Nicolas Asfouri

Az új munkarend szerint egy különcsapat fogja ellátni ezt a feladatot a mamutcégeken belül. A jelentéseket a felhasználói szabályzat mellett a német jogszabályok oldaláról is kiértékelik majd.

A német igazságügyi miniszter még augusztusban írt levelet a Facebook európai igazgató-helyettesének. Szerinte ugyanis a Facebook viselkedése teljesen illogikus. Hiszen míg a minimális meztelenséget tartalmazó képeket egyből törlik, addig a gyűlöletbeszédet sok esetben többszöri felhasználói jelentés után sem távolítják el a moderátorok. 

rasszizmus a facebookon