A lengyelek és a magyarok mindenkit lealáztak

witcher 3 farkasok
A különféle vadállatokkal is érdemes vigyázni.
Vágólapra másolva!
Voltak szörnyek, űrlények, szuperhősök és nukleáris holokauszt is. De melyik volt 2015 legjobb játéka? Összeszedtük azt az ötöt, ami szerintünk kiemelkedett a tömegből, és nemcsak szórakoztató volt, de valami újat is képes volt nyújtani.
Vágólapra másolva!

2015 erős év volt a videojáték-iparban: számtalan nagynevű folytatás és pár erős új játék jelent meg idén. A PlayStation 4 és az Xbox One kétéves lett, a fejlesztők is egyre inkább ki tudják használni a gépek adottságait, és számos régóta várt szoftver jelent meg. Összeszedtük a felhozatal krémjét:

ez volt szerintünk az idei év öt legjobb játéka.

Szavazzon!

Ön szerint melyik volt az idei év legjobb videojátéka?

5. Call of Duty: Black Ops 3

(Elérhető: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, PC)

Két évvel ezelőtt biztosan nem gondoltam, hogy egy év játéka listán Call of Duty játék fog szerepelni a közeljövőben, de a Black Ops 3 rácáfolt az előzetes félelmeimre. Nagyszerű, tartalmas multiplayert kapott a játék, rengeteg új lehetőséggel és fegyverrel.

Egyszerű, de nagyon szórakoztató játékmenet Forrás: Activision

A jövő haditechnikája másodjára is jobban áll a Call of Dutynak az unalomig fárasztott jelenkori hadviselésnél, és noha a történetnek gyakorlatilag nincs értelme, mégis leköt és szórakoztat minket.

Mindehhez társul egy évek óta tökéletesített játékmenet, egy csinos, stílusos prezentáció és egy megunhatatlan zombi mód is, szóval nem csoda, hogy

a Call of Dutyt sokan újra az év legjobbjának nevezik a műfajában.

Mondjuk idén is örültünk volna egy Kevin Spacey kategóriájú nagyágyúnak, de arra jövő évig várni kell.

4. Fallout 4

(Elérhető: PlayStation 4, Xbox One, PC)

Nem az egyetlen nagy szerepjáték, ami idén megjelent, de annyi lehetőség és olyan részletes játékmenet, mint a Fallout 4-ben, máshol nem volt 2015-ben. Igaz, a sok részletben néha el lehet veszni, ráadásul a történetnek is vannak megkérdőjelezhető fordulatai. Viszont az összhatás, a hangulat és a játékélmény nagyon erős, a tartalom pedig

több mint száz óra szórakozást biztosít.

A Fallout világában hetekre el lehet veszni Forrás: Origo

Egy dolgot nem lehet megvédeni, a Fallout 4 tényleg érthetetlenül elmarad a mai prezentációs színvonaltól. Nagy kár érte, mert ha nem úgy nézne ki a játék, mintha 2011-et írnánk, és a rengeteg apró, játékmenetet is akadályozó hiba sem lenne jelen, valószínűleg feljebb került volna a toplistán.

Karácsonyi ajándéknak azért nem feltétlen ajánlom, mert a címzett utána hosszú napokra elzárkózna egy sötét szobába játszani.

3. Batman: Arkham Knight

(Elérhető: PlayStation 4, Xbox One, PC)

Az Arkham sorozat záródarabja nem okozott csalódást, és méltó búcsú Batman eddigi legjobb videojátékos feldolgozásától. A látványvilág elképesztő, hála a remek grafikának és a már megszokott, sötét dizájnnak. A Batmobil nagyszerűen kiegészítette az eddig is komplex és sokrétű játékmenetet, és egy olyan játékot kaptunk végeredményként, ami szinte biztos minden rajongót kielégít.

Az Arkham Knightban végre irányíthatjuk a legendás Batmobilt Forrás: Origo

A történetnek vannak ugyan kiszámítható fordulatai, de a zseniális szinkronmunka és az újfent nagyon hatásos befejezés bőséggel kárpótol. Nyugodt szívvel lehet mondani, hogy

az Arkham Knight az eddigi legjobb batmanes játék.

Kár, hogy a számítógépes változat gyakorlatilag játszhatatlanra sikerült, mert így nagyon sokaknak marad ki az év egyik legnagyobb durranása.

2. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

(Elérhető: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, PC)

Kodzsima Hideo játéka azért is különleges, mert mindenkitől megkapta a neki járó elismerést, csak kiadójától, a Konamitól nem. A játékról írt tesztünkben már körülírtuk, miként hurcolta meg korunk egyik legnagyobb fejlesztőjét

egy olyan kiadó, aminek alig maradt értékelhető játéksorozata.

Pedig ha valami, a Metal Gear Solid V tényleg megérdemli az elismerést: a sorozatban példátlannak számító hatalmas játékteret járhattunk be, és egy olyan változatos és összetett játékmenetet kaptunk, amibe élvezettel ölünk bele akár több száz órát.

Snake utolsó bevetését imádták a játékosok Forrás: Konami

A történet ugyan nem olyan lineáris és magával ragadó, mint az előző részeknél, de még mindig bőven akadnak nagyon hatásos jelenetek, és ezt Kiefer Sutherland remek szinkronmunkája is erősíti. A Phantom Pain igazából olyan sok téren nyújtja a videojátékok abszolút legmagasabb fokát, ami már-már példátlan. Tavaly könnyedén el is vihette volna az év játéka címet.

1. The Witcher 3: Wild Hunt

(Elérhető: PlayStation 4, Xbox One, PC)

Idén egyetlen kihívója volt a MGS-nak. Legnagyobb büszkeségünkre több magyar fejlesztővel is rendelkezik a győztes program. A Witcher 3-at viszont nem azért választottuk meg az év játékának, mert magyarok dolgoztak rajta: hanem mert egy játék sem tudott úgy rálicitálni saját magára, mint ez.

A különféle vadállatokkal is érdemes vigyázni Forrás: Origo

A Witcher 3 ugyanis akkora színvonalbeli előrelépés elődjéhez képest, amekkora a videojátékok történetében nagyon kevés sorozatnál volt látható. A Witcher 2 szintén hatalmas játéktere eltörpül a folytatás mellett:

a harmadik rész térképe negyvenszer akkora, mint az elődjéé,

és még a gigantikus Grand Theft Auto V terepe is csak tizedakkora.

Az már-már döbbenetes, hogy ennek az óriási területnek majdnem minden szegletét szétfeszíti a tartalom. Ahhoz is tíz-húsz óra kell, hogy egyáltalán belekóstoljunk a Witcher világába, ha pedig teljesen el akarjuk sajátítani, az százba is beletelhet.

A játék során elképesztő lényekre vadászunk majd Forrás: Origo

Ezen idő alatt pedig rengeteg harc és kaland vár minket ebben a varázslatos fantasyvilágban. Arról már nem is szólva, hogy a játékot az év folyamán folyamatosan pakolták tele a különböző extra tartalmakkal, ráadásul a mai trendekkel ellentétben teljesen ingyenesen. A Witcher 3 hangulatos, gyönyörű és tartalmas, és magasan a legjobb videojáték 2015-ben.