Multiablakkal jön júniusban az Android 6.1

android marshmallow
Vágólapra másolva!
Annyi újdonságot hoz az Android 6.1, hogy új kódnevet kap. A júniusban megjelenő operációs rendszer elhozza a többablakos nézetet, ahogy az appok engedélykezelési rendszere is tovább fejlődik.
Vágólapra másolva!

Jövő év júniusában jöhet az új Android operációs rendszer, egy továbbfejlesztett osztott képernyős nézettel és fejlettebb engedélykérési rendszerrel. Ezek lehetnek a fő újdonságok, mellette a meglévő szoftvert toldozzák a Google fejlesztői.

Ha minden igaz, új kódnevet is kap a frissítés. A Reddit fórumán a Google táblagépének, a Pixel C-nek a fejlesztői

Android N néven hivatkoztak rá.

Ez illeszkedne az eddigi gyakorlatba: ha a kezelőfelület radikálisan változott, új nevet kapott a mobilszoftver.

Mire kér engedélyt az app?

Az Android M nem is olyan rég, októberben jelent meg. A mobilszoftver legnagyobb újítása az applikációk engedélykérési rendszere volt. Ez a 6.1-es verzióban tovább finomodhat.

Októberben jött az új Android Forrás: Facebook

Korábban, ha egy alkalmazást felraktunk androidos készülékre, már telepítés előtt felkért minket, hogy a működéséhez szükséges engedélyeket adjuk meg. Ezért bírt nagy jelentőséggel az Android Marshmallow új, "App Permissions" funkciója, melynek köszönhetően

minden egyes alkalmazásnál egyenként állíthatjuk be, mihez kapjon hozzáférést.

A kritikák szerint azonban sok felhasználó még így is túl sok jogosultságot ad meg, ez pedig biztonsági kockázatot rejt magában.

Egy kijelző, több ablak

A frissítés legnagyobb újítása a többablakos (multiwindow) nézet továbbfejlesztése, így egy tablet nagyobb kijelzőjén egyszerre több appot is tudunk majd aktívan használni egymás mellett. Így akár egy asztali gépen, úgy tudjuk majd méretezni, egymás mellé és alá helyezni a futó appokat.

A Google egyelőre nem kommentálta a híreket.